Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabuni om SD: ”Alla ska få vara med”

På torsdagen meddelade Nyamko Sabuni att hon kandiderar till pariledare för Liberalerna. Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT
Nyamko Sabuni.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT
Om vi tycker lika i någon fråga i utskottet tycker jag verkligen att vi ska ta det stödet för att genomföra liberal politik, säger Sabuni om Sverigedemokraterna.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nyamko Sabuni meddelade på torsdagen att hon kandiderar till Liberalernas nya partiledare.

Att ta stöd från Sverigedemokraterna i frågor som gynnar partiet ser hon inga problem med, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

– Alla är folkvalda och alla ska få vara med och jobba på lika vilkor och behandlas korrekt, säger hon i programmet.

På torsdagen meddelade Nyamko Sabuni att hon kandiderar till pariledare för Liberalerna. I TV4 Nyhetsmorgon säger hon att trots att hon en gång avgått från politiken, 2013 när hon då var jämställdhets- och biträdande utbildningsminister, har hon inte släppt politiken. 

– Nu när Jan Björklund inte kandiderar på nytt vill jag komma tillbaka. Jag värnar om mitt parti. Det finns många liberaler där ute som har Liberalerna som förstahandsval eller andrahandsval som återigen måste känna att Liberalerna är ett spännande parti att lägga sin röst på, säger hon.

Nyamko Sabuni gästade TV4 Nyhetsmorgon på fredagsmorgonen. Foto: TV4 Nyhetsmorgon

Den splittringen som setts inom partiet i och med diskussionen om Liberalerna skulle stödja Stefan Löfven som statsminister eller inte ser Sabuni inte som en faktisk splittring utan som en normal diskussion i ett idéburet parti. 

– Vi samlas alla för att dela våra uppfattningar och sen fattar man ett beslut och så respekterar man majoritetsbesluten. Därmed ser inte jag att det finns en konflikt. Nu har man fattat ett beslut och nu ska vi satsa på att 73-punktsprogrammet genomförs på bästa sätt och ägna tiden åt att utveckla politiken på andra områden, bredda oss och svara på de frågor som väljarna ställer, säger hon i morgonprogrammet.

Tar stöd för sin politik

I ett inlägg i partitidningen från 2017 har Nyamko Sabuni skrivit om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna: ”hård konfrontation där man tycker olika – öppenhet att samverka där man tycker lika”, ett uttalande hon står fast vid. 

– Som Liberal är jag, och vi, demokrater och arbetet i riksdagen ska fungera på ett demokratiskt vis. Alla är folkvalda och alla ska få vara med och jobba på lika vilkor och behandlas korrekt. Om vi tycker lika i någon fråga i utskottet tycker jag verkligen att vi ska ta det stödet för att genomföra liberal politik, ungefär som ordningsbetyg som nu är en fråga i agendan: den går inte igenom om inte SD lägger sina röster där och jag tycker att det är bra att man lägger sina röster på liberala idéer och ser till att de blir genomförda, säger Sabuni i Nyhetsmorgon. 

LÄS MER: Lotta Gröning: De har två månader på sig att krossa Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni meddelar att hon kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna under en pressträff i Stockholm.Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Det var på torsdagen som Nyamko Sabuni avslöjade att hon kommer att kandidera till rollen som partiledare i Liberalerna. Under en presskonferens på torsdagsmorgonen berättade Sabuni att migrationspolitik och integrationsfrågan kommer stå i centrum för Sabunis Liberalerna. Hon säger även att hon är kritisk till den fyrpatiöverenskommelse som slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.