Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis nya försvar i SVT: Lögner om mig

Partiledarens försvar mot anklagelserna – avfärdar att L skulle styras av lobbyister
Nyamko Sabuni.Foto: OLLE SPORRONG
Nyamko Sabuni.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni i SVT:s Morgonstudion.Foto: SVT
Nyamko Sabuni.Foto: SVT

L-ledaren Nyamko Sabuni har fått intern kritik för att stå under ett osunt inflytande från lobbyister.

I en intervju med SVT:s Morgonstudion försvarar hon sig återigen.

– Lögner ska nu tillåtas definiera vem jag är som person och vem jag är som partiledare, jag kommer inte tillåta det.

Under Almedalsveckan 2019 lanserade Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni ett förslag om en kommission för elektrifiering av godstransporter.

Svenska Dagbladets Annie Reuterskiöld kunde avslöja att förslaget kom från buss- och lastbilstillverkaren Scania och en PR-byrå grundad av Liberalernas tidigare partisekreterare Johan Jakobsson.

Liberalerna fick in elektrifieringskommissionen i regeringens höstbudget för 2020. 

Johan Jakobsson ska även ha varit inblandad i kampanjen för att få Sabuni vald som partiledare, enligt SvD, som hänvisar till omkring 20 källor med insyn.

SvD kunde också avslöja att Nyamko Sabuni inte skriver viktiga tal själv – utan att det görs av tidigare partiledaren och topplobbyisten Lars Leijonborg.

I en intervju med SVT:s Morgonstudion på måndagen avfärdade hon den kritiken.

– Nästan alla våra medlemmar jobbar någon annanstans, de försörjer sig inte som politiker.

– Jag pratar med partimedlemmar med olika typer av jobb, på olika nivåer. Och i det här fallet, Lars Leijonborg och jag är goda vänner sedan många år tillbaka, han är en av de mest framgångsrika partiledarna som Liberalerna har haft.

”Det är det som upprör mig mest”

Hon säger att hon inte känner till någon intern kritik om att lobbyister har ett stort inflytande.

– Du säger vissa i mitt parti, om du kunde nämna ett enda namn så hade jag kunnat sitta här med personen i fråga och diskuterat de här sakerna. Men det finns inga att diskutera med.

– Och det är kanske det som upprör mig mest. Lögner ska nu tillåtas definiera vem jag är som person och vem jag är som partiledare, jag kommer inte tillåta det, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Så går det självklart inte till”

I en intervju med Dagens industri på söndagen sa Sabuni att förslaget om en elektrifieringskommission 2019 väl förankrat i partistyrelsen.

– När jag kommunicerade med min partistyrelse att jag avsåg att föreslå att regeringen skulle samla viktiga aktörer för att skynda på omställningen av godstransporterna tyckte alla att det var bra, säger hon till Dagens industri.

Hon förnekar bilden av att det pågår en slags inofficiell partiledning som fattar viktiga beslut.

– Så går det självklart inte till och jag tror och hoppas att det inte går till så i något parti, säger hon.

På fredagskvällen hade företrädare för Liberalerna ett krismöte om uppgifterna i SvD, rapporterade Aftonbladet. Vissa av tidningens källor tyckte inte att lobbyism inom politiken är något att bråka om, medan andra ville ställa partiledningen till svars. 

– Det här skär i hjärtat för liberalerna och strider mot vår partikultur. Vi ska stå för en intellektuellt hederlig politik. Nu framstår det som att vi är en förlängd arm för en PR-byrå, sade en anonym källa till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.