Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyamko Sabuni: När Putin berömmer oss – då är något fel

Peter Hultqvist (S): ”Angreppen på mig är trams”
Nyamko Sabuni sågade Pete Hultqvists argument för alliansfrihet.
Foto: SVT
Peter Hultqvist upprepade regeringens hållning om att alliansfriheten ska ligga fast – och pekade på alla billaterala avtal som skrivits.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT

Peter Hultqvist upprepade flera gånger i söndagskvällens ”Agenda” regeringens linje: Alliansfriheten ska ligga fast.

Försvarsministern varnade för att en Nato-ansökan skulle kunna eskalera konflikten i Europa – och fick mothugg av Liberalernas Nyamko Sabuni.

– När Putin berömmer vår säkerhetspolitiska strategi, då måste alla förstår att någonting är fel, säger hon.

Riksdagspartierna drabbade samman om Nato i ett långt specialprogram av SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) försvarade flera gånger regeringens linje att den svenska alliansfriheten ska ligga fast. Han framhöll även att han varit med och skrivit omkring 20 bilaterala avtal som han menar är ett säkerhetsnätverk.

– Det är inte avtal vi skriver av terapeutiska skäl, vi fyller avtalen med stort innehåll genom övningar, informationsutbyte, genom kompetensutveckling och vi har skapat reella möjligheter att agera tillsammans i en riktig krissituation, säger Peter Hultqvist.  

– Vi har byggt ett säkerhetsnätverk som jag menar kan användas. Om vi söker ett Natomedlemskap måste vi ta in, kommer detta att eskalera konflikten som vi lever med i hela Europa? säger Hultqvist.

Han talade bland annat risken för cyberhot och militär attack i någon form.

– Orkar man inte ta med det i analysen när man diskuterar ett Natomedlemskap tycker jag inte att man gör sitt jobb ordentligt, säger Hultqvist som ändå talade om att säkerhetspolitiken ska analyseras tillsammans av alla riksdagens partier – och där frågan om Nato ska diskuteras.

Sabuni: ”Ukraina hade också fått löften”

Liberalerna har länge varit starka förespråkare för Nato, något som partiledaren Nyamko Sabuni betonar när hon ger försvarsministern mothugg. 

– Hultqvist kan vara hur nöjd han vill om de bilaterala överenskommelserna men det finns inga säkerheter. Ukraina har också fått löften om att de ska få hjälp, men nu får de inte det, säger hon.

Sabuni står bakom Ulf Kristerssons utfästelse om att han kommer ansöka om medlemsskap om han blir statsminister i höst, om det då finns en riksdagsmajoritet bakom beslutet. 

– När Putin berömmer vår säkerhetspolitiska strategi, då måste varenda svensk förstå att någonting är fel. Vi kan inte låta Putin bestämma när vi ska in i Nato, säger hon.

– Jag skulle önska att vi skickade in en ansökan redan till Natotoppmötet i juni, säger hon


Se även:

Kristerssons löften: Nato-ansökan och rusta upp försvaret

Kängan mot S: ”Familjevecka och plastskatt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.