Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyamko Sabuni: ”Mångkultur är inte något att eftersträva”

Nyamko Sabuni, tidigare integrationsminister, vill bli partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister, vill också bli partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

• Visionen om det mångkulturella samhället måste begravas.

• Färre ska lockas till Sverige och de som saknar asylskäl ska lämna landet – ”på en gång”.

• Generösare regler för anhöriginvandring, som är en del av januariöverenskommelsen, är naivt och bäddar för en ny stor flyktingvåg.

– Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015, säger Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen.

Samtidigt går hon till hårt angrepp mot rivalen Erik Ullenhag och anklagar honom för att blunda för problemen i utsatta områden.

De senaste dagarna har en rad tunga företrädare i Liberalerna ställt sig bakom Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna. Och om bara tre veckor kan hon ta över ledarskapet i ett av partierna bakom januariöverenskommelsen, som hela regeringen Löfven vilar på, och skaka om det politiska landskapet i Sverige.

Nyamko Sabuni, som i dag är 50 år, föddes i Burundi under föräldrarnas exil där och kom till Sverige som tolvårig flykting.

Nu ger hon för Expressen sin syn på frågorna som gjort henne både kontroversiell och hyllad: synen på invandringen och integrationen i Sverige.

– Det visade sig tydligt att vårt system inte klarar när det kommer 150 000 människor, och det kan vi ställas inför igen: 150 000 kan återigen komma till våra gränser. Och om vi inte klarade det 2015 kommer vi inte klara det nästa gång heller, säger Nyamko Sabuni.

”Naiva politiker”

Att i dag, med alla problem som finns kopplat till utanförskap och segregation, gå in och liberalisera flyktingpolitiken är helt fel väg att gå, menar hon.

Nyamko Sabuni tar även avstånd från de generösare regler för anhöriginvandring som Liberalerna varit med och förhandlat fram som en del av januariöverenskommelsen, och som nu ska införas.

– Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015-2016. Återigen naiva politiker som i stället för att göra rätt från början kommer behöva stänga gränserna i panik för att vi snart får en ny våg med flyktingar, säger hon.

Att partiledarstriden i Liberalerna nu tycks stå mellan just Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag ger det hela en särskild laddning. 

För även Erik Ullenhag har under sin politiska karriär kommit att förknippas med samma politiska frågor som Sabuni, men drivit en helt annan politisk linje.

Nyamko Sabuni, nybliven integrations- och jämställdhetsminister i oktober 2006.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

De har också utkämpat flera infekterade strider inom partiet, bland annat om förslaget på språkkrav för medborgarskap. Nyamko Sabuni var med och tog fram förslaget under Lars Leijonborgs ledning som en del av ett större integrations- och migrationspolitiskt program inför valet 2002, men det skedde i skarp konflikt med just Erik Ullenhag som offentligt gick ut och tog avstånd.

Haft samma ministerpost

De två partiledarkandidaterna har också båda varit integrationsministrar i regeringen Reinfeldt, men när Nyamko Sabuni petades från posten 2010 och ersattes av Erik Ullenhag bröt han i stor utsträckning med den politik hon bedrivit. 

Fredrik Reinfeldts andra regering efter valet 2010. Erik Ullenhag trea från höger, Nyamko Sabuni sexa från vänster.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sabuni menar att hon och en del andra varnade för vad som höll på att hända redan då, men blev nedtystade. Och hon beskriver integrationspolitiken som ett ”gigantiskt samhällsmisslyckande”.

– Man har blundat för problemen. I Rosengårdsrapporten som jag tog fram som minister och som presenterades 2009, varnades för radikaliseringen av ungdomar i våra utsatta områden men i stället för att fokusera på problemen som lyftes fram var det rapporten som blev utskälld, säger Nyamko Sabuni.

– Hade man agerat då hade det förmodligen räckt med sociala åtgärder. Nu är det för sent och nu får vi i stället hantera IS-återvändare, säger hon.

Riktar kritik mot Ullenhag

Och Erik Ullenhag är en av dem som valde att blunda och gör det än i dag, enligt Nyamko Sabuni.

– Erik och många andra på hans håll fortsätter att blunda för de här problemen, men man gör bara de här ungdomarna en otjänst. Och nu är också problemen mycket värre. Nu är det polisinsatser som behövs, säger hon.

Problemen med integrationen måste enligt Nyamko Sabuni också få konsekvenser för migrationspolitiken. Och även om hon säger sig sympatisera med tanken på familjeåterförening måste man ha klart för sig vad generösare regler kommer innebära, menar hon. 

– Det är viktigt att de nya lagar vi tar fram är formulerade på ett sätt så vi inte hamnar i samma situation som 2015 igen. Och då kan man inte ha som utgångspunkt att vi ska gå tillbaka till det som var, säger Nyamko Sabuni.

– Om det ska vara tillfälliga uppehållstillstånd så måste vi veta att det verkligen är tillfälligt, och då finns det ingen anledning att anhöriga ska komma just till Sverige, säger hon.

Vill skicka signaler

En grundläggande faktor som bör vara vägledande i de blocköverskridande samtalen om migrationen är signalaffekterna med politiken som sänds ut, menar hon. Och att få ned antalet som söker sig till Sverige och som saknar asylskäl är enligt Sabuni helt avgörande.

– Det har ju visat sig att omkring hälften av de som sökt asyl i Sverige under senare år inte har asylskäl. Det är en gigantisk siffra av människor som vi ska hantera och bekosta. Många miljarder av våra biståndspengar går till att finansiera detta flyktingmottagande i Sverige. Det är pengar som borde gå till de 70 miljoner flyktingar, många kvinnor, barn och äldre, som är kvar i närområden, säger hon.

– Det stöd som borde gå till dem blir i stället kvar i Sverige för att unga män som utsätter sig för fara och kommer till Sverige med en enda tanke: Även om jag inte har asylskäl kan jag nog få stanna ändå, fortsätter hon.

Hela asylprövningen måste enligt Nyamko Sabuni göras om så att man snabbt, gärna redan vid ankomsten, slår fast vilka som är ekonomiska migranter och saknar rätt att stanna.

– Vi måste ha lagar som håller och inte drar hit folk som inte har rätt att komma hit, säger hon.

– Om man inte flyr undan ett krig eller är förföljd ska man lämna på en gång. Bara ut med de som kommer, säger hon vidare. (För att höra Sabunis hela resonemang i frågan, se tv-klippet i artikeln).

Kritiserar vision om mångkultur

Hon betonar att det handlar om att vi måste se till att hjälpa dem som är värst drabbade.

– Det sker inte genom att vi är naiva och har flyktinglagar som gör att unga män som flyr från fattigdom är de som tar sig till Sverige.

För att Sverige ska lyckas bättre med integrationen måste också målsättningen om det mångkulturella samhället begravas, anser Nyamko Sabuni. En vision som enligt henne lett helt fel i både Sverige och många andra länder.

– Det skapar isolerade öar av olika kulturer och etniciteter och nationaliteter. Det har inte varit en framgång, säger hon och fortsätter:

– Mångkultur är inte något att eftersträva. Vad vi behöver är tvärtom att skapa en känsla av tillhörighet, och något som håller oss samman. Ett kitt, säger hon.

Och vad ska det bestå av? 

– Vi vet vad vi vill att vårt land ska präglas av. Det är värden som vi har kämpat för under lång tid: jämlikhet, jämställdhet, och respekten för varandra, säger hon.

Och återigen riktar hon kritik mot Erik Ullenhag som enligt henne vill att Liberalerna återupptar en politik som präglas av målsättningen om ett mångkulturellt samhälle. 

– Vad är det man menar med mångkultur? Är det att de som tror på hederstraditioner ska behålla dem? Om Erik vill återgå till visionen om det mångkulturella samhället så för han partiet bakåt och i fel riktning, säger hon. 

Efterlyser bidragsreform

För att komma till rätta med det som är grogrunden till mycket av problemen i socialt utsatta områden är skolan en nyckelfaktor. Och det som framför allt krävs är mer disciplin, menar Sabuni. 

– Vi har en skola där de vuxna inte har tillräcklig auktoritet. Framförallt i skolor i socialt utsatta områden, säger hon. 

Hon anser att alla elever tillsammans med sina föräldrar och skolledning ska skriva under ordningsregler som finns på skolan.

Ytterligare en åtgärd gäller bidragssystemen, som hon vill se stora reformer av.

– Socialbidragssystemet och övriga bidrag bygger in oss i en massa olika problem. Det blir inte mycket kvar för den som är arbetslös och börjar jobba om du dessutom har en familj med barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och socialbidrag. Då blir det helt enkelt inte lönsamt att arbeta, och det måste vi ändra på, säger hon.

Och även i den stora skattereform regeringen och dess samarbetspartier ska förhandla fram måste drivkraften till arbete vara helt vägledande, menar hon.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson vill efterträda Jan Björklund som L-ledare. Här under utfrågning i Stockholm i måndags kväll.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att valet mellan de två favorittippade partiledarkandidaterna är ett val mellan två olika inriktningar kopplat till integration och migration, är något Sabuni och hennes förespråkare gärna lyfter fram, trots att det hon säger är kontroversiellt internt i partiet.

Själv säger Nyamko Sabuni att Erik Ullenhags löfte om att ”göra Sverige snällare” inte alls möter upp mot de samhällsproblem som finns.

”Att vara snäll hjälper ingen”

– Det som behövs är inte Eriks eller min snällhet. Det som behövs politiska förutsättningar för att ska skapa jobb, och för att skolan ska fungera. För att rättsväsendet ska finnas där så att alla kan känna sig trygga. Att vara snäll hjälper ingen. Verkligen ingen, säger hon.

I en kommentar till Expressen beklagar Erik Ullenhag det höga tonläget från Nyamko Sabuni.

– Jag tycker det är synd att vi hamnar i den här diskussionstonen. För jag använde en stor del av min tid som integrationsminister åt att försöka lyfta situationen i de mest utsatta förorterna och ser det även i dag som en av Sveriges sociala utmaningar. Jag tycker det är synd om vi ska få en diskussion i partiet där vi medvetet försöker beskriva varandra på ett sätt som inte är riktigt, säger Erik Ullenhag.

LÄS MER: Liberaler befarar smutsig strid mellan Ullenhag och Sabuni 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.