Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabuni: ”Jag vill satsa på ett maktskifte nästa val”

Nyamko Sabuni siktar på partiledarposten för Liberalerna.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni vill ta över som partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund.

På söndagskvällen var 50-åringen, som stått utanför politiken i flera år, med i ”Agenda” i SVT.

– Jag vill satsa på ett maktskifte till nästa val 2022. Då måste alliansen finnas där.

I valet 2002 valdes Nyamko Sabuni in i riksdagen och tog tjänstledigt från kommunikationsbyrån hon då arbetade på.

Hon blev 2001 en del av Folkpartiets partistyrelse, där hon satt fram till 2013.

Sabuni förlorade sin riksdagsplats i valet 2006, men utsågs kort därefter till integrations- och jämställdhetsminister i regeringen Reinfeldt. 

Hon blev första januari 2007 departementschef för Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Strax efter valet 2010 utnämndes hon till biträdande utbildningsminister och jämställdhetsminister. Hon meddelade sin avgång 21 januari 2013, och gick därefter till näringslivet.

Efter riksdagsvalet 2018 höjdes röster från liberala politiker som ville att Sabuni skulle utmana om partiledarposten efter att Jan Björklund sagt att han avgår.

Sabuni gav sitt ja förra veckan

11 april förklarade Sabuni att hon kandiderar till partiledare för L. Mot henne i kampen om posten står Erik Ullhagen, under fyra år integrationsminister nu ambassadör i Jordanien.

Att ta stöd från Sverigedemokraterna i frågor som gynnar partiet ser hon inga problem med, har Sabuni förklarat i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon har även sagt att hon är kritisk till den fyrpartiöverenskommelse som slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. 

”Förordade en mittenregering”

På söndagskvällen var Sabuni med i SVT:s nyhetsmagasin ”Agenda”.

– Jag förordade en mittenregering med en borgerlig statsminister. Mitt andra val var att man skulle gå i opposition. Man håller då SD:s inflytande på en minimal nivå, säger Sabuni när hon nu kommenterar det svenska politiska landskapet.

Hon pratade sedan om ”en politik för hela landet som minskar utanförskap och klyftorna. Det ska löna sig att utbilda sig, att föra en bra politik för alla”.

”Får utvärdera efter mandatperioden”

Sabuni fortsatte sedan:

– När mandatperioden är slut får man utvärdera hur det gick. Sedan får man bestämma hur framtiden ska se ut.

2022 vill hon gå ut i en valrörelse för att bilda en alliansregering – alltså en regering utan socialdemokrater och miljöpartister.

– Jag vill gå till val på en egen poltik, men satsa på ett maktskifte. Då måste alliansen finnas där. När den här överenskommelsen (januariöverenskommelsen) kom till fanns det ingen vision. 

Erik Ullenhag hade blivit tillfrågad, men ville inte vara med i söndagskvällens ”Agenda”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.