Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyamko Sabuni: ”Jag var sängliggande i tre veckor”

Nyamko Sabuni gästade ”Bara Politik” under onsdagen och berättade om hur den interna kritiken påverkade henne. Foto: Expressen TV
Nyamko Sabuni berättar i Bara Politik hur hon blev sängliggande efter att hon lämnade politiken år 2013.
Nyamko Sabuni. Foto: Expressen TV

Nyamko Sabuni avslöjar i kvällens ”Bara Politik” att hon blev sängliggande i tre veckor efter att hon lämnat regeringen år 2013.

Anledningen ska ha varit den kritik hon fått internt för att ha drivit frågor om integration och hedersproblematik.

– Jag hade ont i själen, berättar Sabuni, som nu kandiderar till posten som Liberalernas partiledare.

Sabuni, 50, hyllar även före detta partiledaren Lars Lejonborg som den som ”vågade” låta henne lyfta frågor om hederskultur och integration. 

– Det var det som gjorde att jag gick in i politiken. Jag brukar inte se mig själv som en politiker, utan jag gick in för att jag såg att det fanns problem med integrationen och jag ville göra någonting åt dom problemen, säger hon i onsdagens ”Bara Politik”.

– Vi har stora problem framför oss. Ekonomin går jättebra nu, men det kommer snart att vända, och efter migrationen 2015 och 2016 så finns det många utmaningar vi måste ta itu med, och jag vill tillbaka för att - tillsammans med partikamrater - fixa det.

”Från första dagen jag blev medlem tänkte jag att någon gång kanske partiledarskapet kan bli intressant”

Hon berättade även för Expressens Karolina Skoglund att tanken på att en dag ta över som partiledare väcktes redan den dagen hon blev medlem i Liberalerna.

–Jag är ju en sån person som tänker att om jag jobbar på ett företag eller om jag är medlem i en organisation så är jag ju alltid öppen för att allt är möjligt. Och jag är ju medlem i Liberalerna och därmed så har jag ju, från första dagen jag blev medlem, tänkt att någon gång kanske partiledarskapet kan bli intressant. 

Hon tillägger att när nuvarande partiledaren Jan Björklund meddelade att han inte tänkte fortsätta så ”satte tankearbete i gång”.

På frågan om hur tankarna går när de första samtalen kommer in från partikamrater som önskar se henne på partiledarposten så svarar hon:

– Jag kan ju bara svara för mig själv, men man börjar reflektera över vad det innebär; hur påverkar det mig, hur det påverkar familjen, relationer till vänner och människor som man har nära. 

Nyamko Sabuni, 50, kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

När du lämnade regeringen, år 2013, hur skulle du beskriva det politiska klimatet som var då?

– Jag sysslade ju med frågor som var för många människor, väldigt känsliga. Det handlade om integrationsfrågor, det handlade om hedersproblem.

– Det handlade om problem som många som bor i våra förorter möter dagligen och som kanske alla andra som inte bor där är medvetna om eller kanske inte bryr sig om, för det påverkar inte deras vardag.

Hon beskriver hur hon och andra inom Liberalerna som jobbade med dessa frågor fick utstå kritik - inte bara från politiska motståndare.

– Det kunde också komma från ledarsidor och det kunde också komma intern från partiet.

Sabuni blev sängliggande - efter kritik från partiet

Karolina Skoglund frågar därefter Sabuni hur det kändes att få kritik internt från partiet och kollegor som man förväntat sig support från.

– Det är definitivt hårt, men jag visste ju också samtidigt att om inte jag lyfter de här frågorna, om inte jag jobbar med dom, så riskerar många människor i vårt land som också är värda friheten, kroppslig identitet, som alla andra, dom riskerar att vara ohörda. 

– För mig fanns det inget alternativ. Fick jag utskällning så fick jag ta det. Var partikollegor arga på mig så fick dom vara det, säger hon och tillägger att hon under den här tiden ibland kände sig ganska ensam.

– Men den kampen behövde föras och jag är väldigt stolt och nöjd att jag gjorde det då.

Nyamko Sabuni. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Hur påverkade det dig?

– Jag tror inte att man tänker på det när man är inne i den här bubblan och man bara jobbar på. Men när jag lämnade regeringen år 2013 så var jag faktiskt sängliggande i tre veckor. 

– Jag hade väldigt ont i kroppen - jag hade ont i själen rent ut sagt. Och det tog tid innan jag kom tillbaks och fann kraft och nu har jag ju varit borta från politiken i sex år och har så mycket energi. 

Hade du det här i bakhuvudet nu när du skulle kliva fram som kandidat, hur du blev behandlad senast?

– Jag har haft det i bakhuvudet. Men jag ska också säga det att sedan den här processen började så har jag träffat medlemmar som har välkomnat mig med värme som har insett att de kunde ha tagit tillvara mina tankar och idéer bättre då. 

– Min känsla är att det är bättre tider för att, återigen tillsammans med partikamrater, jobba framåt och med viktiga frågor. Jag tror att tiden har visat att jag inte var helt ute och seglade, utan de problem jag beskrev var sanna och dom behöver vi hitta lösningar på.

Sabunis hjärtefråga - integrationen - hoppas hon kommer att bli Liberalernas, om hon blir partiledare.

– Liberalerna var bäst på integrationspolitiken, i dag är vi ett parti bland andra på det området, men om jag får chansen att komma tillbaka så är jag övertygad om att vi kan bli bäst igen.