Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabuni: Ingen järnridå mot något parti i riksdagen

Liberalernas partiledare får frågan om att ingå i ett framtida samarbete med SD.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i Agenda.
Foto: SVT / Skärmdump
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Agenda.
Foto: SVT / Skärmdump

På söndagskvällen möttes Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i en debatt i SVT:s Agenda. 

Nyamko Sabuni svarade inte på frågan om de kan tänka sig att ingå i ett framtida samarbete tillsammans med SD, men sa att de inte tänker isolera något parti i riksdagen. 

Samtidigt sa hon att Jimmie Åkesson ”uttrycker sig ovärdigt om människor”. 

Jimmie Åkessons tweet om att Sverige behöver ett totalstopp för ”asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar” och ”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning” har skapat debatt. 

Moderaterna – som SD hoppas kunna bilda ett konservativt block ihop med KD – har uppmanat Åkesson att förklara sig. Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har uttryckt kritik mot tweeten.    

Liberalerna har inte lämnat besked

Liberalerna har ännu inte lämnat besked om de inför nästa val 2022 kommer att stötta ett konservativt block med M, KD och SD. 

I Agenda fick Nyamko Sabuni frågan om hur de kommer att göra, och om Åkessons kritiserade tweet påverkar bedömningen, men lämnade inget besked. Däremot sa hon att de inte kommer att isolera SD. 

– Vi kommer inte dra en järnridå mot ett parti i riksdagen. För det är inte så vi gör Sverige mer frihetligt, sa Sabuni.

Hettade till 

Under debatten hettade det till rejält när Sabuni sa att Liberalerna, ”precis som resten av riksdagspartierna”, håller med SD om att exempelvis hedersvåld ska motarbetas, men att hon vänder sig mot Åkessons retorik.

– Sen finns det väldigt få partiledare - kanske bara en - som uttrycker sig ovärdigt om människor. Men vi har redan suttit i förhandlingar med SD i migrationskommittén och hör och häpna -

Men det fick Åkesson att reagera kraftigt och avbryta. 

– Nu sa du igen att jag uttrycker mig ovärdigt. På vilket sätt då? Jag har inte uttryckt mig om någonting förutom den invandringspolitik som bland annat du är ansvarig för, sa han.

”Inte beredd att göra vad som helst”

Han sa att en annan relevant fråga är om SD kommer vilja stödja ett block där Liberalerna ingår.

– Jag är inte beredd att göra vad som helst. Jag är inte beredd att stödja en regering där Nyamko Sabuni ingår, om det är det här som är verkligheten. Utan då får ni anpassa er till verkligheten och den politik som är rimlig.  

På frågan om SD vill ha med Liberalerna i ett framtida samarbete svarade han att han hoppades att Liberalernas mandat i stället skulle landa på övriga partier. 

– Det bästa vore om Liberalerna åker ur riksdagen, sa Jimmie Åkesson. 

Hetsiga debatten i SVT: ”Massa trams”

I slutet av januari debatterade Jimmie Åkesson (SD) och Anders Ygeman (S) i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.