Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni öppnar för att riva upp S-löften

L-ledaren Nyamko Sabuni om budgetförhandlingarna med regeringen i SVT Agenda.
Nyamko Sabuni i ”Agenda”.Foto: SVT
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.Foto: LISA MATTISSON

Ekonomin tappar fart inför budgethandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna.

L-ledaren Nyamko Sabuni öppnar nu för att riva upp några av Socialdemokraternas och Miljöpartiets reformer i 73-punktsprogrammet.

– Friåret är en sådan reform. Föräldravecka är en sådan reform. Har man inte råd med det, då får man tänka om, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

Hur påverkas budgetförhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna av det försämrade ekonomiska läget? 

Det är ämnet för kvällen i SVT:s ”Agenda”, där Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni gästar studion.

– Det viktigaste från vår sida är att vi gör det som är bäst för Sverige: att vi säkrar goda förutsättningar för företagande, för arbetsmarknaden så att vi får fler i arbete, och att vi säkrar kompetensen, säger Nyamko Sabuni i ”Agenda”.

Nyamko Sabuni var själv inte aktiv i Liberalerna när januariöverenskommelsen slöts. Efter hennes tillträde har partiledningen bytts ut och består nu av personer som i vintras inte ville stödja en S-MP-regering.

Öppnar för att riva upp friår och föräldravecka

L-ledaren har dock sagt att hon vill hålla fast vid januariöverenskommelsen. Men kommer alla punkterna i 73-punktsprogrammet att kunna bli verklighet i ett försämrat ekonomiskt läge?

– Om ekonomin vänder neråt kommer det att finnas anledning för regeringen att tänka om, säger Nyamko Sabuni.

Hon nämner två reformer som MP respektive S fått in i 73-punktsprogrammet och som hon menar kan behöva slopas.

– Friåret är en sådan reform. Föräldravecka är en sådan reform. Har man inte råd med det då borde man också tänka om.

Nya L-krav

I veckan rapporterade TT om att Liberalerna skickar signaler om nya förhandlingskrav vid sidan av de 73 punkter som regeringen och samarbetspartierna kom överens om i vintras. Enligt TT:s källa inom L är ett sådant krav att ge ökade resurser till kriminalvården för att bygga fler fängelseplatser.

Försvaret, som L vill satsa mer på, spås också kunna bli en stridsfråga i budgetförhandlingarna.

Men mycket av pengarna är redan intecknade i 73-punktsprogrammets satsningar.

– Pengarna måste räcka till det som är allra viktigast: att näringslivet ska vara konkurrenskraftigt och att arbetsmarknadens funktionalitet ska vara bra för de arbetslösa, säger Sabuni.

Många kommuner har en mycket ansträngd ekonomi och Sabuni öppnar för att staten kan behöva skjuta till mer pengar.

– Vi har sunda finanser, och staten bör hjälpa och stödja kommunerna. Det är människorna i de fattigaste kommunerna som betalar den högsta kommunalskatten och också har sämst tillgång till välfärdsservice. Men man måste hela tiden återkomma till att det är i näringslivet vi skapar välstånd, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte att skattetrycken kan behöva öka för att klara välfärden.

– Det delar inte jag, att skattetrycket måste öka. Däremot måste fler betala skatt. Därför måste vi sänka marginalskatterna på rätt saker så att fler kommer i arbete, säger Sabuni.

Försvarar slopad värnskatt

Hon menar att den budgetram som finansministern presenterat ger utrymme både för sänkta marginalskatter och satsningar på rättsväsendet, som är en hjärtefråga för L.

Partiet har stridit hårt för att slopa värnskatten, något som beräknas kosta 6 miljarder kronor.

– Så statiskt är det inte, säger Nyamko Sabuni.

– Genom att ta bort värnskatten kan vi få fler att vilja avancera men också att vilja jobba lite mer.

Agenda: Varför inte satsa de där miljarderna på kommunerna?

– Vi har också pengar som vi kommer att satsa på kommunerna.

Madestam: Hon uttrycker alliansens filosofi

Expressens politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, säger att Sabunis uttalanden visar att L-ledaren håller fast vid alliansens politik:

– Det hon uttrycker är egentligen filosofin i alliansen, det vill säga arbetslinjen. Hon var inne på flera gånger att det är genom att stimulera arbetsmarknaden och inte minst näringslivet, som man startar, säger Jenny Madestam.

Behöver S vara oroliga för att Sabuni kan sätta käppar i hjulet för fyrpartisamarbetet?

– Inte i det skede som man är nu. Hon har varit tydlig med att man kommer att fullfölja avtalet så länge regeringspartierna också gör det. Och det har regeringen varit väldigt tydlig med att man avser att göra, även om det kostar mycket gentemot de egna väljarna.

– Men om det blir grus i maskineriet, och inte minst om man rent ekonomiskt inte har råd med de olika reformerna, kan Liberalerna och också Centerpartiet börjar tänka på ett annat vis. Men då tror jag att de två partierna behöver vara överens om det.

Madestam: Onödigt uttalande

Sabuni öppnar för att riva upp friår och föräldravecka om ekonomin viker neråt. Kommer det att reta upp MP och S?

– Hon blev kanske lite pressad. Det var på en fråga vad hon vill ta bort om ekonomin går ner och inte alla punkter i avtalet kan fullföljas. Då är det naturligtvis så att hon helst vill ta bort det som hennes parti inte står bakom. 

– Det var kanske ett lite onödigt uttalande som gör mer skada än vad som var tanken, för jag tror inte att Liberalerna har någon avsikt att riva upp det här.

Hon försvarar slopad värnskatt och menar att det inte alls kommer att kosta 6 miljarder. Hur väl lyckas hon?

– Det är en kostsam reform, det vet Liberalerna också. Och det är svårt att argumentera hem den, utifrån de frågor hon fick om att det samtidigt finns ett skriande behov hos kommunerna. 

– Hon försökte knyta upp det med att det inte ska straffa sig att utbilda sig och att det ska löna sig att arbeta.

Nyamko Sabuni vald till ny partiledare för Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.