Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

"Jag är den jag är, med styrkor och med brister, men hela mig är inte det som nu behövs."
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas Johan Pehrson (L).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgift kommer Johan Pehrson föreslås ta över efter Sabuni.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni avgår som Liberalernas partiledare. Beskedet kommer efter hård kritik mot hennes uttalande om att ”fly till Norge” i händelse av krig.

– Diskussionen om mig skymmer det som är viktigast, säger Sabuni vid en pressträff.

Liberalernas gruppledare och vice ordförande Johan Pehrson kliver nu in som hennes ersättare över riksdagsvalet.

Under fredagen kallade Liberalerna till en oväntad pressträff i riksdagen för att ”presentera förändringar inför valrörelsen”. Strax före lunchtid började uppgifter cirkulera om att Nyamko Sabuni skulle meddela sin avgång, vilket bekräftades av partiledaren själv några minuter senare.

Hon motiverar sitt beslut med att diskussionerna runt henne som person och ledare har krävt för stor uppmärksamhet den senaste tiden. 

Enligt DN:s uppgifter blev droppen ett kritiserat videoklipp där Sabuni ironiserar över att fly till Natolandet Norge i händelse av krig. Men även dessförinnan har hennes partiledartid kantats av feltramp och intern kritik.

– Jag är den jag är, med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig. Men hela mig är inte det som nu behövs. Diskussionen om mig skymmer det som är viktigast, att samhällsproblemen ges liberala lösningar, säger hon vid pressträffen.

Johan Pehrson tar över

Efter ett kort anförande lämnade Nyamko Sabuni riksdagen utan att svara på journalisternas frågor. Även partisekreteraren Juno Blom meddelade strax därpå att hon lämnar sin post. 

Gruppledaren tillika vice partiordföranden Johan Pehrson tar nu över som partiledare, enligt ett beslut i partistyrelsen. I december kommer Liberalerna sedan att hålla ett extrainsatt landsmöte för att välja ordförande på nytt.

– Jag har tagit på mig ansvaret i ett tufft läge, men jag gör det för jag älskar Sverige och Liberalerna, säger Johan Pehrson.

Beslutet att avgå ska ha fattats av Nyamko Sabuni själv, och det ska inte ha funnits några ”organiserade avgångskrav”, enligt valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall. Han berättar att Sabuni meddelade sitt besked strax efter midnatt.

– Vid midnatt hade vi ett kort samtal, säger han.

”En mörk dag för partiet”

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson – som har varit en av Sabunis närmast förtrogna och gjorde comeback i rollen i samband med att hon tillträdde som partiledare – beklagar beslutet men säger att han respekterar hennes val.

– Nyamko Sabuni har gjort stora insatser, inte minst att åter göra Liberalerna till ett borgerligt parti. Utan Liberalerna blir det inget maktskifte, säger Mats Persson.

Landskronas starke man och en av Liberalernas mest framgångsrika kommunpolitiker, kommunalrådet Torkild Strandberg, kallar Sabunis avgång för ”en mörk dag för partiet”.

– För oss som stödde Nyamko väcktes hopp om politisk utveckling och vår roll på scenen. Nu gäller det att partiet sluter upp och låter den nya personen leda partiet fullt ut, säger Strandberg.

Kritikerna överraskade

Tidigare partiledarna Bengt Westerberg och Maria Leissner har båda varit öppna kritiker mot Liberalernas vägval, men enligt Westerberg har det aldrig handlat om Sabuni som person.

”Jag är överraskad. Partiets problem är enligt min mening strategivalet, med närmandet till SD, inte personen Nyamko Sabuni”, skriver han till Expressen.

Maria Leissner – som själv avgick som L-ledare utan att ha prövats i ett riksdagsval – hoppas att partiet nu kan få en nystart som ”socialliberalt alternativ”. Detta trots att ersättaren Johan Pehrson företräder samma linje som Nyamko Sabuni.

– Det är ledsamt att även den andra kvinnliga partiledaren för liberalerna avgår i förtid utan att ha fått chansen att leda partiet genom en valrörelse. Samtidigt respekterar jag Nyamkos beslut. En av de viktigaste uppgifter en ledare har är att veta när man ska avgå. Beslutet visar på mod och omdöme, säger Leissner.

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

Liberalernas nya partiledare: ”Uppfattats som fladdrigt”

Johan Pehrson, tidigare förste vice partiordförande, har klivit in som partiledare

Partisekreteraren: Har inget med filmen att göra

Juno Blom: "Behöver ny energi i laget"

Sabunis plan vid krig: ”Blir det värre kör vi till Norge”

Vid händelse av krig kommer Nyamko Sabuni att fly till Norge – som är medlemmar i Nato. Det säger hon i ett klipp på Liberalernas Youtube-kanal.

Di:s ledarskribent om Sabunis besked: ”Känns väldigt abrupt”

Di:s ledarskribent Tobias Wikström om Sabunis besked om att avgå som partiledare

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.