Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vittnesmålet mot Cuomo: ”Hon frös till is”

Utredning får grönt ljus – guvernören ber om ursäkt. Inslag från 2 mars.
Andrew Cuomo anklagas av ny kvinna – som dessutom bekräftar grövsta anklagelserna.
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Lindsey Boylan gick ut med en ny anklagelse tidigare i veckan.
Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Ännu en kvinna anklagar Andrew Cuomo för olämpligt uppträdande.

Den här gången är det en nuvarande anställd, Alyssa McGrath, som säger att guvernören haft olämpliga samtal med henne – och öppet tittat ner i hennes tröja.

Anklagelserna mot New Yorks guvernör Andrew Cumo kommer slag i slag. Alyssa McGrath är den åttonde kvinnan som anklagar Cuomo för olämpligt uppträdande eller sexuella trakasserier. Hon är även den första som nuvarande anställda, som går ut öppet med sina anklagelser.

För New York Times berättar hon om vad hon anser vara ett gränslöst beteende, som hon menar gränsar till sexuella trakasserier. Det handlar om oönskade komplimanger på italienska, ovälkomna skämt, om en kyss i pannan, om lite för hårda grepp om midjan, om ett intresse för att hon inte längre hade en ring på fingret – och om den gången hon kallades till Cuomos kontor för att ta en diktering.

– Jag böjde ner huvudet och väntade på att han skulle börja tala, men han började aldrig. När jag tittade upp såg jag att han helt öppet stirrade ner i min tröja, säger Alyssa McGrath.

– När han såg min blick gjorde han bara en subtil anmärkning och sa ”Vad är det på ditt halsband?” Halsbandet hängde innanför tröjan.

Fick inte berätta

Alyssa McGrath säger att hon även har talat med den kvinna som stått för anklagelserna om de grövsta övertrampen. Tillsammans kallades de ofta till Cuomo och de ska ha delat berättelser med varandra om vad som hänt. 

Kvinnan, som valt att vara anonym, ska ha blivit kallad till guvernörsbyggnaden i Albany. Där, hävdar hon, ska Cuomo stängt dörren om dem för att därefter ta henne på brösten innanför blusen.

– Hon frös till is när han började göra de sakerna med henne, säger Alyssa McGrath som också berättar att kvinnan uppmanats att inte berätta något för henne, eftersom han visste att de ofta talade med varandra.

”Oacceptabelt beteende”

Mariann Wang, Alyssa McGraths advokat, säger att hennes klients berättelse visar på den större frågan om hur kvinnor har haft det i maktens korridorer i Albany, New Yorks huvudstad.

– Det här skulle vara oacceptabelt beteende för vilken chef som helst, särskilt guvernören. Kvinnorna är där för att arbeta för New York, inte fungera som ögongodis eller möjliga flickvänner, säger Mariann Wang.

Cuomos advokat Rita Glavin svarar på anklagelserna:

– Guvernören har hälsat på män och kvinnor med kramar och kyssar på kinder, panna eller händer. Ja, han har poserat med armarna om dem och ja, han använder italienska fraser som ”Ciao Bella”.

I Washington Post gör Mariann Wang klart att komplimangen på italienska inte handlade om ”Ciao Bella”.

– Hon förstår vad det betyder.

De nya anklagelserna kommer dagen efter att The New Yorker publicerat en stor intervju med Lindsey Boylan, som var först med att anklaga Cuomo för sexuella trakasserier. I intervjun går Boylan ut med en ny berättelse, om ett tillfälle då guvernörens hund närgånget ska ha hoppat runt kring Boylans ben. Cuomo ska då ha kommenterat händelsen med att han också hade försökt ”bestiga” henne om han var en hund.

Charlotte, 25: ”Han försökte få mig i säng”

Hon var den första kvinnan att vittna mot guvernören framför kameran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.