Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya varningen: Kan bli fler restriktioner i Stockholm

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Vi ser en hög uppgång”.
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Region Stockholm har tidigare öppnat för familjekarantän i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Tegnell.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Över 5 800 personer har avlidit i coronaviruset i Sverige.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Stockholm har varnat för att familjekarantän kan komma att införas, så att man kan få bukt med smittspridningen.

Det är dock inte den enda restriktionen som kan vara aktuell för Stockholm, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– Vi tittar på alla restriktioner som kan vara effektiva, säger han till Expressen TV. 

Ytterligare sex personer har rapporterats avlidna i coronaviruset i Sverige i dag, onsdag. Totalt har 5,876 avlidit med covid-19 hittills, enligt Folkhälsomyndigheten.

Under tisdagen meddelade Björn Eriksson i SVT:s Aktuellt att familjekarantän, det vill säga att de som bor i samma hushåll som en coronasmittad måste isolera sig, kan komma att aktualiseras i Stockholm. 

Under onsdagsmorgonen svarade han på frågor om familjekarantän och vilka andra restriktioner som är aktuella för Stockholmarna i Expressen TV. 

– Det är ett utav flera alternativ som man kan diskutera när det gäller restriktioner. Det vi ser nu är en hög uppgång, vi kan hoppas att det här är ett hack i kurvan, säger han och fortsätter: 

– Sannolikt är den enda vägen att undvika restriktioner att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Björn Eriksson: ”Jag blir mycket frustrerad”

Under förförra veckan var 1,3 procent av de testade i Stockholm smittade, men förra veckan var den siffran 2,2 procent. 

– Man har varit duktig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men senaste två veckorna har det varit ett tydligt trendbrott. Det kan vara så att man slappnar av och tänker att ”den här pandemin är över”, men det är den inte. Vi måste hjälpas åt att följa rekommendationerna. 

Är det några specifika grupper som står för den ökade smittspridningen? 

– Den här ökningen som vi har sett, om man tittar på den så är det alla åldersgrupper. Vi kan inte se något tydligt mönster att det kommer från en viss plats eller så. Det är en hög uppgång, men det är på mycket låga nivåer. 

Är du frustrerad över att stockholmare har blivit sämre på att följa restriktionerna?

– Jag blir mycket frustrerad när vissa kanske inte gör det och tänker att det inte är så farligt för dem själva, men det är kanske inte för en själv man gör det, utan för andra, säger Björn Eriksson, Hälso- och sjukvårdsdirektören i region Stockholm.

CNN:s reportage om svenska coronahanteringen

CNN:s reporter Max Foster på plats i Sverige – möter Anders Tegnell.

Forskaren: ”Du kommer behöva vaccinera dig flera gånger”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.