Madelene hittades mördad, ingjuten i betong. Foto: PrivatMadelene hittades mördad, ingjuten i betong. Foto: Privat
Madelene hittades mördad, ingjuten i betong.  Foto: Privat
Minnesplats. Foto: Elias GiertzMinnesplats. Foto: Elias Giertz
Minnesplats. Foto: Elias Giertz

Nya vändningen: Kvinnan släpps fri

Publicerad

Kvinnan som suttit häktad misstänkt för inblandning i mordet på Madelene, 29, som hittades ingjuten i betong, har släppts fri.

Klockan 12.50 på onsdagen kom beskedet från åklagaren Ewa Tvengström:

– Jag fick beskedet på sms, säger kvinnans försvarare, advokat Björn Adolfsson.

Åtalet när mar sig mot den 33-årige mannen och hans 30-åriga flickvän, som misstänks för mordet på småbarnsmamman Madelene.

Samtidigt kom en ny vändning i utredningen under onsdagen, då den misstänkta kvinnan försattes på fri fot efter åklagarbeslut. Advokat Björn Adolfsson fick beskedet i ett sms från åklagaren:

– Vi hade förhör i dag. Det gick ut på om det skulle bli en omhäktning eller inte. Sedan fick jag beskedet via sms, att hon släpptes: "Hej, vill bara meddela att jag i dag häver häktningen beträffande "NN". Med vänliga hälsningar Ewa Tvengström."

Enligt tingsrättens noteringar kom beskedet om att häktningen hävs klockan 12.50. Misstankarna mot kvinnan är dock inte avskrivna, påpekar ansvariga åklagaren Ewa Tvengström.

Du är inte rädd att hon kan förstöra utredningen på fri fot?

– Det finns väl alltid en viss risk för det. Men det är just det man ska väga mot proportionaliteten, säger Ewa Tvengström. Sedan får man också titta på vilka brottsmisstankar det är fråga om.

Det var i november förra året som tvåbarnsmamman Madelene försvann mystiskt. Först tre månader senare, i början av februari i år, hittades hon mördad.

Hittade pistol i kvinnans hem

Kroppen hittades ingjuten i ett betongblock i ett naturområde i Upplands Väsby – och i slutet av februari greps paret, den 33-årige mannen och hans 30-åriga flickvän, misstänkta för inblandning i mordet.

Kvinnan misstänks inte för själva mordet, utan är häktad enbart misstänkt för skyddande av brottsling. Samtidigt hon även misstänkt för brott mot griftefriden, stöld och vapenbrott. Det senare sedan polisen funnit en pistol, i hennes bostad vid en husrannsakan efter gripandet. Det är ännu oklart hur den 29-åriga kvinnan blev mördad – och i vilket skede kroppen göts in i betong.

Kvinnans advokat Björn Adolfsson har under utredningens gång upprepat att han tror att hans klient kommer att släppas ur häkte innan det kommer ett beslut i åtalsfrågan.

– Om de inte hittar något nytt, så kommer hon att bli släppt, sa han så sent som den 24 mars till Expressen.

Imorgon, torsdag, var det tänkt att åtal skulle väckas. Men det dröjer. Hur länge är oklart.

– Det är lite vanskligt att uttala sig om i nuläget, säger Ewa Tvengström. Jag kommer under torsdagen att ha ett möte med den svarige teknikern och jag har begärt en förlängning av åtalstiden med två veckor.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag