Våldet kom tillbaka till Tahrirtorget i natt. Obs: Bilden från annat tillfälle. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Våldet kom tillbaka till Tahrirtorget i natt. Obs: Bilden från annat tillfälle. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Nya våldsamheter på Tahrirtorget

Publicerad
Uppdaterad
Efter ett par dagars lugn bröt våldet ut i Kairo igen i natt. Brandbomber, stenar och skott flög i luften kring Tahrirtorget.
Omkring 80 personer uppges ha skadats i de nya sammandrabbningarna.
Valdagarna i Egypten har varit mycket lugnare än befarat. Valdeltagandet ser ut att bli mycket högt och enligt de första bedömningarna har det också gått relativt korrekt till.

"Ligister"

Men i går kväll bröt våldsamheter återigen ut omkring Tahrirtorget i Kairo. Enligt hälsovårdsmyndigheterna har uppåt 80 personer skadats i sammandrabbningarna.
- Ligister attackerar demonstranterna på Tahrir. En regim som inte kan skydda sin befolkning är en regim som svikit sitt folk, skrev reformpolitikern och fredspristagaren Mohamed ElBaradei på Twitter.

Skarpa skott

Men det är oklart hur våldsamheterna uppstod. Enligt statliga medier har demonstranterna drabbat samman med gatuförsäljare, något som hänt många gånger tidigare under året. Det finns inga uppgifter om att poliser eller säkerhetsstyrkor varit inblandade. Al Jazeeras korrespondent Evan Hill berättar:
- Gatustriderna bröt ut norr om torget efter det att demonstranter drivit bort försäljare. Mellan 300 och 400 demonstranter drabbade samman med ett mindre antal motståndare. De två sidorna kastade stenar och molotovcocktails på varandra.
- Enligt hälsovårdsmyndigheterna har några av de skadade träffats av skarpa skott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag