Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet om Trumps samtal: ”Olämpligt”

Följ riksrättsförhören – Di TV sänder direkt.
Under tisdagen hörs vittnen som hörde samtalet mellan Donald Trump och Ukrainas president. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Alexander Vindman, som arbetar vid USA:s nationella säkerhetsråd är en av de som vittnar under tisdagen. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Williams, som är en av vice president Mike Pence medarbetare, frågas också ut i kongressen. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

WASHINGTON DC. Under tisdagen inleddes nya öppna utfrågningar i riksrättsutredningen i USA. 

Vittnet Alexander Vindman uppgav då vad han tänkte när president Trump talade med Ukrainas president i telefon i juli. 

– Vad jag hörde var olämpligt, säger han. 

Klockan 15 svensk tid på tisdagen inleddes den tredje omgången av offentliga utfrågningar i den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump.

Ukrainaexperten Alexander Vindman, som arbetar vid USA:s nationella säkerhetsråd och Jennifer Williams, som är en av vice president Mike Pence medarbetare, hördes först under dagen. 

Tisdagens utfrågningar

■ På tisdagen framträder fyra nya vittnen under den tredje dagen av offentliga utfrågningar i riksrättsutredningen mot Donald Trump. 

Överstelöjtnant Alexander Vindman som tjänstgör vid Nationella säkerhetsrådet och fungerar som Vita husets Ukrainaexpert beskrev under sitt förhör hur han omedelbart rapporterat till Vita husets juridiska rådgivare. Han hade då hört samtalet mellan president Trump och Ukrainas president och bedömde det presidenten sade som olämpligt.  

■ Vice president Mike Pence medarbetare Jennifer Williams vittnade samtidigt och beskrev hur Trumps sätt att tala om Joe Biden och hans son under samtalet hade låtit ”politiskt” och inte vad som brukar sägas under ett samtal med ett annat lands ledare. 

■ Under den andra delen av dagen hörs ytterligare två vittnen. Då frågas USA:s speciella sändebud i Ukraina Kurt Volker ut liksom Tim Morrison, som tidigare arbetade vid säkerhetsrådet. 

Hörde samtalet 25 juli

Båda hörde samtalet som president Trump hade med den då nyvalde presidenten i Ukraina 25 juli. 

En visselblåsare larmade om samtalet under vilket Trump ska ha bett Ukrainas president om att utreda en av sina politiska huvudmotståndare, demokraten Joe Biden och hans son Hunter Biden. 

Vindman uppgav under förhöret på tisdagen hur han reagerade efter att ha hört vad som diskuterades under samtalet och blev orolig för rikets säkerhet. 

– Utan tvekan visste jag att jag var tvungen att rapportera detta till Vita husets juridiska rådgivare. 

– Det var olämpligt av presidenten att efterfråga, att kräva en utredning av en politisk motståndare, sa Alexander Vindman. 

Trump kritiserades efter angrepp

Donald Trump kritiserades hårt under fredagen för att under pågående utfrågning angripa vittnet som då hördes, den tidigare ambassadören i Ukraina Marie Yovanovitch. 

Under helgen har presidenten använt Twitter för att skriva om Jennifer Williams. 

”Säg åt Jennifer Williams, vem det än är, att läsa BÅDA utskrifterna av presidentsamtalen & titta på det nyligen släppta uttalandet från Ukraina. Sedan borde hon träffa andra Never Trumpers, som jag inte känner & oftast aldrig ens har hört om, & fundera ut en bättre presidentattack.” 

Vita huset twittrar om vittnet

Under utfrågningen har ett inlägg publicerats på Vita husets officiella Twitter-konto där Vindmans tidigare chef Tim Morrison citeras: 

”Jag var bekymrad över överstelöjtnant Vindmans omdöme”, står det i inlägget. 

Även president Donald Trump har varit aktiv under utfrågningen och delat republikaners inlägg om utfrågningen, men presidenten har inte skrivit något själv. 

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham uppgav senare i ett uttalande:

”Vi har inte fått veta något nytt i dagens illegitima riksrättsförhandlingar.” 

Donald Trump kommenterade även tisdagens vittnen i samband med ett sammanträde i Vita huset och sa att han hade sett delar av utfrågningen. 

– Jag känner inte de här människorna förutom att jag har sett en eller två ett par gånger, säger Trump. 

Fler vittnen hörs

Under tisdagen hördes även Kurt Volker, USA:s speciella sändebud i Ukraina. 

Volker hjälpte till att ordna ett möte mellan Trumps personliga advokat Rudy Giuliani och en av president Zelenskyjs medarbetare under sommaren. 

När han inledde med sitt öppningsanförande sade han: 

– Jag visste inte vid något tillfälle eller var medveten om att jag medverkade i ett försök att få Ukraina att utreda tidigare vicepresident Biden. 

Även Tim Morrison, en tidigare medarbetare vid nationella säkerhetsrådet, vittnade. 

Morrison var en av de som överhörde samtalet mellan Trump och Zelenskyj. 

– Som jag har sagt under min deposition, jag fruktade när samtalet hölls den 25 juli hur upptäckten av detta skulle användas i Washingtons politiska klimat, säger Morrison. 

Nyckelvittnen förhördes

Hör Expressens Tomas Kvarnkullen sammanfatta tisdagens riksrättsförhör.