Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya upptäckten: Flera vätskekroppar på Mars

Tidigare i år skickades en raket till mars i syfte att hitta liv.
Forskare har hittat flera vätskekroppar på Mars.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild tagen från Mars yta.Foto: Nasa/Youtube / Nasa/Youtube

Flera flytande vätskekroppar har hittats under Mars yta, enligt en ny stor studie.

Fyndet ger tyngd till tidigare rapporter om att det kan finnas en stor saltvattensjö inom planeten, skriver The Independent. 

Det är även ett tydligt steg mot att hitta liv.

Det är forskare vid Roma Tre universitetet i Italien som gjort upptäckten. De har tagit hjälp av MARSIS-instrumentet – en pulsbegränsad radarekolod och höjdmätare som kan ta bilder genom Mars jordskorpa.

Bilderna har sedan används för att besvara en fråga som gäckat rymdfantaster under lång tid: Nämligen om det finns flytande vätskekroppar på Mars.

Och svaret enligt studien är ja.

Uppmaningen: Sök efter liv på Mars

I sin rapport skriver forskarna att man hittat flera ihopkopplade vätskekroppar på Mars sydpol. Fynden stärker tidigare undersökningar av planeten. De har visat att det kan finnas en gömd saltvattensjö strax under skorpan, skriver The Independent.

Man menar även att upptäckten kan vara avgörande i strävan efter att hitta liv. Detta eftersom alla varelser som mänskligheten hittills hittat kräver vatten för att överleva.

Forskarna uppmanar nu till fortsatt utforskning av Mars i syfte att hitta vad de kallar ”astrobiologisk aktivitet”. Kort sagt handlar det om att hitta utomjordiskt liv.

Se de nya bilderna som tagits på Mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.