Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya uppgifter: Trump ville avskräcka svarta väljare

Donald Trump förväntas gå hårt åt Joe Biden och har redan riktat en och annan känga mot sin motkandidat
Donald Trump ville hindra miljoner afroamerikaner från att rösta i valet för fyra år sedan.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump ville att 3,5 miljon människor skulle hindras från att rösta 2016.Foto: ROBERTO KOLTUN / AP TT NYHETSBYRÅN

3,5 miljoner svarta amerikaner skulle avskräckas från att rösta i valet 2016.

Det var strategin från staben kring Donald Trump, avslöjar Channel 4 News.

Se till att de stannar hemma på valdagen.

Så resonerade den blivande amerikanske presidenten och hans stab för fyra år sedan, enligt uppgifterna.

3,5 miljoner afroamerikaner ansågs från deras håll som opålitliga – de kunde med andra ord tänka sig att rösta på motkandidaten Hillary Clinton – och skulle avskräckas från att ta sig till valurnorna.

Channel 4 News har exklusivt tagit del av data som användes under Donald Trump och som innefattar närmare 200 miljoner röstberättigade amerikaner.

”Avskräckningsprojektet”, som Channel 4 News har valt att kalla det, innehåller mer än 5 000 filer på tillsammans fem terabyte av datainformation.

Avslöjandet innefattar inte bara de enorma mängder data som finns för varje enskild väljare, utan hur denna datainformation användes och manipulerades av olika modeller och algoritmer.

Oproportionerligt många svarta 

I 16 stater som ansågs som extra viktiga, delades miljontals amerikaner av en algoritm in i en av åtta kategorier, även beskrivna som ”publik”. Sedan kunde skräddarsydda annonser på Facebook och andra plattformar riktas mot de blivande väljarna.

En av kategorierna fick alltså namnet ”Avskräckande”. Den beskrevs av Trumps kampanj som innehållande människor kampanjen ”hoppades inte skulle ta sig tillvallokalerna”.

Analysen Channel 4 News har gjort visar att svarta amerikaner i jämförelse med andra blev oproportionerligt markerade som ”Avskräckande” under 2016 års kampanj.

Totalt handlar det alltså om 3,5 miljoner afroamerikaner.

 

PM Nilsson: ”Intressant hur Trump ska klara sig i valet den här gången”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.