Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya uppgifter: Skandalen skadade Sveriges försvar

IT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats. Foto: Sven Lindwall

Under sommaren omskrevs  IT-skandalen på Transportstyrelsen flitigt i media.

Nu framkommer nya uppgifter som visar att Sveriges försvar skadades, skriver Dagens Nyheter som tagit del av handlingar från Försvarsmakten.

IT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten och en granskning pågår gällande säkerhetsskandalen. 

Flera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats. 

Men nu visar DN motsatsen då de tagit del av handlingar hos Försvarsmakten som slår fast att det svenska försvaret skadades. 

”I ett fall kan Försvarsmakten påvisa att den bristande hanteringen orsakat men med rakt skaderekvisit. Detta har Försvarsmakten delgivit förundersökningsledare samt Säpo som yttrande om men", står det i handlingen.

”Då innebär det att hemligheter röjts”

Kim Hakkarainen, konsult i informationssäkerhet som tidigare arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, säger till DN: 

– Om man skriver att det har uppstått ett men, alltså en skada, då innebär det också att hemligheter har röjts eller avslöjats. Det är svårt att dra någon annan slutsats. 

När DN har ställt frågor till Försvarsmakten om vilken karaktär och omfattning skadan har haft har de fått svaret att de inte kan kommentera detta. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!