IT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten. Foto: ALEX LJUNGDAHLIT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
IT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats. Foto: Sven LindwallFlera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats. Foto: Sven Lindwall
Flera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats.  Foto: Sven Lindwall

Nya uppgifter: Skandalen skadade Sveriges försvar

Publicerad

Under sommaren omskrevs  IT-skandalen på Transportstyrelsen flitigt i media.

Nu framkommer nya uppgifter som visar att Sveriges försvar skadades, skriver Dagens Nyheter som tagit del av handlingar från Försvarsmakten.

IT-skandalen hos Transportstyrelsen ledde till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren tvingades lämna posten och en granskning pågår gällande säkerhetsskandalen. 

Flera personer har tidigare tonat ned risken för att försvaret ska ha skadats. 

Men nu visar DN motsatsen då de tagit del av handlingar hos Försvarsmakten som slår fast att det svenska försvaret skadades. 

”I ett fall kan Försvarsmakten påvisa att den bristande hanteringen orsakat men med rakt skaderekvisit. Detta har Försvarsmakten delgivit förundersökningsledare samt Säpo som yttrande om men", står det i handlingen.

”Då innebär det att hemligheter röjts”

Kim Hakkarainen, konsult i informationssäkerhet som tidigare arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, säger till DN: 

– Om man skriver att det har uppstått ett men, alltså en skada, då innebär det också att hemligheter har röjts eller avslöjats. Det är svårt att dra någon annan slutsats. 

När DN har ställt frågor till Försvarsmakten om vilken karaktär och omfattning skadan har haft har de fått svaret att de inte kan kommentera detta. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag