Nya uppgifter om Palmes mordplats kan lösa gåtan

I mitten av 2020 meddelas beslut om åtal eller inte på Palmemordet.
Krister Peterson: ”Jag vill komma till ett slut”.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rekonstruktion vid mordplatsen.
Foto: POLISEN
Trapporna upp mot Mallskillnadsgatan som mördaren misstänkts ha flytt. Det är sammanlagt 89 trappsteg upp till gatan.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Lisbet Palme skulle ha förhörts på nytt, men var för sjuk.
Foto: LEIF JANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stig Engström, även kallad Skandia-mannen, har dragit till sig mordutredarnas intresse.
Foto: POLISEN

Chefsåklagare Krister Petersson avslöjar nu orsaken till optimismen i Palmeutredningen.

Utredarna har en helt annan bild av vad som utspelade sig i och kring mordplatsen – en bild som ger en ny tänkbar lösning på frågan: vem mördade statsminister Olof Palme?

En viktig pusselbit hann utredarna inte genomföra.

– Det planerades ett förhör med Lisbet Palme, säger Krister Petersson.

Expressen pratade på onsdagsmorgonen med chefsåklagare Krister Petersson – dagen efter att han avslöjat att utredningen kring mordet på Olof Palme den 28 februari 1986 går mot sitt slut. 

– Jag vill inte hålla på och utreda det här femtio år till. Jag vill komma till ett slut någon gång så att det kommer till en punkt för de anhöriga och även för oss i utredningen. Min inriktning är att vi kommer att nå den punkten under första halvåret 2020.

Förutom han själv ingår fyra poliser i utredningsgruppen.

Bygger den nya uppfattningen om vem som mördade Olof Palme på helt ny information eller har det funnit i materialet hela tiden?

– Bra fråga. Runt utredningen finns det en massa spännande och intressanta uppslag och spår. Sydafrika, Iran och Irak, poliskonspiration, Säpo och alla möjliga tankar kring Olof Palmes internationella engagemang. Dessa teorier är intressanta. Men ju närmare brottsplatsen man kommer desto mer spekulativa blir de.

– Min uppfattning har varit att det är viktigt för oss att återvända till brottsplatsen och se vad vi kan med förnyade ögon och titta på och se vad personer kring brottsplatsen verkligen sagt och på så sätt försöka komma fram till vad som har hänt.

Vad har ni konkret gjort?

– Dels har vi gått igenom det som finns i materialet noga igen, dels har vi hållit förhör med nya personer, tekniska undersökningar. Det är en blandning av olika saker som leder fram till det här.

Ni har alltså gått tillbaka till brottsplatsen?

– Ja, det är något som jag har försökt framhålla under min tid som förundersökningsledare. Visst kan det finnas intressanta spekulationer kring vad som legat bakom mordet. Men man måste kunna föra en gärningsman till brottsplatsen. Det har varit vår primära uppgift och det har vi jobbat efter.

Har ni fått en tydligare bild av vad som hände?

– Vittnenas uppgifter finns i olika bilagor av utredningen. Det var en synnerligen hård mediepress under den här tiden, uppgifterna varierar en del över tid.

En mängd nya förhör

Krister Petersson säger att man i gruppen suttit och analyserat de gamla vittnesförhören och försökt komma fram till vilka slutsatser som är rimliga att dra, vad vittnena har sagt. Det är det som jag menar är att komma tillbaka till brottsplatsen. Vad kan vi stå för, vad kan anses vara utrett.

En mängd nya förhör har också hållits de senaste åren.

Det planerades också ett förhör med det överlevande offret Lisbet Palme. Hon var bara millimeter från att dödas mördarens ena kula som snuddade hennes rygg. Tidigare förhör med Lisbet Palme blev aldrig bandade och det fanns brister kring formerna av förhören.  Även om det fanns en besvärade tidsaspekt hoppades utredarna på att hon kanske skulle kunna ge svar på vissa frågor som fanns obesvarade.

– Jag hade beställt ett förhör med henne. Men hon var väldigt sjuk så vi kunde inte höra henne, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Vad hade ni för tanke med förhöret?

– Höra henne om brottsplatsen. Det är alltid bra att bilda sig en egen uppfattning.

En av kulorna från mördarens vapen snuddade Lisbet Palmes rygg.
Foto: BJÖRN LUNDBERG

Lisbet Palme avled den 18 oktober 2018, 87 år gammal. 

Har bilden förändrats efter alla förhör som ni har hållit?

– En person har ju åtalats och då gjorde man en bedömning av vad som skedde vid brottsplatsen. Vi har tolkat uppgifterna på ett något annorlunda sätt. Jag har tidigare gått ut och sagt att Christer Pettersson inte är intressant för oss. Det är något annat vi har tittat efter.

Anser ni fortfarande att mördaren sprang uppför de 89 trappstegen till Malmskillnadsgatan?

– Vi har en bild kring det. Men det vill jag inte gå ut med just nu. Det kommer ingå i beslutet när vi berättar vad vi menar har skett på brottsplatsen.

Har bilden av flyktvägen förändrats?

– Läs eller försök minnas vad vittnen har berättat, säger Krister Petersson kryptiskt.

Du har varit väldigt intresserad av Skandia–mannen Stig Engström?

– Har jag det? Säger jag vem eller vilka som vi arbetar med föregriper jag beslutet.

Mordvapnet. Vet ni vilket vapen som användes?

– Vi har gjort tekniska undersökningar. Och det ingår i den bild som jag kommer presentera i samband med att vi meddelar beslutet. Du får ingen förhandsinformation från mig om vad vi fått fram eller vad vi känner till.

Åter till mordplatsen. Något som kunnat göras annorlunda?

– Om man ser i backspegeln kan vi se att vissa saker inte gjordes optimalt. Hade jag varit förundersökningsledare för 34 år sedan skulle vissa saker ha gjorts annorlunda. Vad det är kommer jag att redovisa i samband med beslutet.

Du är alltså övertygad om att du kan slå igen mordutredning senast vid halvårsskiftet?

– Vi presenterar en lösning kring vad som har hänt.

I början av mordutredningen hölls regeringen löpande informerad om mordutredningen. Periodvis under dåvarande spaningsledaren länspolismästare Hans Holmérs tid fanns en eller i bland två tjänstemän från regeringskansliet som observatörer i det speciella Palme-rummet varifrån mordjakten leddes 1986. Någon information från dagens ledning av utredning till regeringen har inte förekommit.

PALMERUMMET I POLISHUSET. Härifrån ledde dåvarande spaningsledaren, länspolismästare Hans Holmér, mordjakten under 341 dagar.
Foto: ROLF HAMILTON / TT NYHETSBYRÅN

– Jag har inte sådana band till regeringen. På ett eller annat sätt kommer de att underrättas. Om det blir genom min försorg eller på annat sätt vet jag inte, säger Krister Petersson.

Även om Krister Petersson kanske sätter ned foten i utredningen kring statsministermordet inser han att det inte betyder punkt för folks uppfattningar och teorier.

– Det kommer alltid att finnas människor som har sida egna teorier kring det här. Det räknar jag med.


”Polisen begick ett hårresande misstag”

”Polisen begick ett hårresande misstag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.