Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya uppgifter om Obamas Sverigebesök

Kungen och drottning Silvia får troligen celebert besök på slottet - när USA:s president Barack Obama kommer.Foto: Jose Luis Magana

De sista detaljerna i Barack Obamas Sverigeprogram börjar nu falla på plats. Den amerikanska presidenten kommer bland annat att besöka Stockholms stora synagoga för att hedra minnet efter Raoul Wallenberg, kan Expressen avslöja.

Det är nu också klart att kung Carl Gustaf och drottning Silvia tar emot Obama på Slottet.

- Vi hoppas att kronprinsessan Victoria och prins Daniel också deltar, säger en källa inom hovet.

Obamas monster-limousin

Flagghållare
I Sverige kommer bilen prydas av en amerikansk och en svensk flagga, skriver Metro.
Secret Service-agent
Presidentens livvakt, kan på ett ögonblick flytta sig till presidentens baksäte.
Panik-knapp
Finns bredvid presidenten.
Baksätet
Plats för fyra passagerare. Glasruta mellan presidenten och passagerarna som bara presidenten kan öppna.
Förarrutan
Står emot kulor som annars kan tränga igenom pansar.
Kamera
Kamera med mörkerseende - sitter längst fram på bilen.
Däcken
Kevlardäck som står emot punktering. Om de skulle explodera kan bilen ändå rulla på stålfälgar.
Instrumentbrädan
Har både kommunikationscenter och GPS.
Bensintanken
Bepansrad och fylld med skum så att den inte ska explodera om den blir träffad.
Dörrarna
20 centimeter tjocka och bepansrade med 12 centimeter tjocka fönster. Väger lika mycket som dörrarna på en Boeing 757.
Chauffören
Specialutbildad av Secret Service.
Chassit
12 centimeter tjockt stål skyddar mot eventuella bomber under bilen.
Blod
Med presidentens blodgrupp finns i bilen.
Vapen
Skjutvapen, tårgasbehållare och kameror med mörkerseende finns inne i bilen.
Karossen
Består av en kombination av extra kraftigt stål, aluminium, titan och keramik för att splittra eventuella projektiler.

Det är nu klart att en viktig punkt på Barack Obamas program blir att besöka Stockholms stora synagoga, enligt uppgifter till Expressen. Där kommer Judiska församlingen tillsammans med den amerikanska presidenten att högtidlighålla minnet av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade tiotusentals judar i det naziockuperade Ungern undan Förintelsen under andra världskriget.

"Lokalerna har granskats"

På gästlistan finns också bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt, Sveriges ambassadör i Washington DC Jonas Hafström och Mark Brzezinski, den amerikanska ambassadören i Stockholm, uppger källor till Expressen.

Redan vid de första säkerhetsförberedelserna inför Barack Obamas besök i Stockholm gick ett "advance team" med personal från presidentens säkerhetsdetalj hos Secret service igenom förutsättningarna för ett besök i Stockholms stora synagoga.

- Säkerhetsarrangemangen kring Barack Obamas besök i synagogan är mycket omfattande. Förtrupper från Secret service har granskat lokalerna och kvarteren runtom ytterst noggrant, säger en poliskälla med insyn i förberedelserna.

Expressen har redan tidigare kunnat avslöja att Sverige från amerikansk sida bedöms som ett "högriskland", med hänvisning till bland annat morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh. Inför besöket i synagogan har också de senaste årens antisemitiska stämningar i Sverige spelat in i säkerhetsbedömningen.

"Relevant hotbild"

- Det som har hänt i Malmö och på andra platser i Sverige har uppmärksammats i internationella medier. Det har självklart inte gått den amerikanska säkerhetstjänsten förbi. En sådan hotbild blir väldigt relevant för en amerikansk president eftersom USA är en stark allierad till Israel, säger en poliskälla.

Vid minnesceremonin i synagogan kommer judiska församlingen anordna en kort föreläsning för den amerikanska presidenten, för att ge en djupare inblick i Raoul Wallenbergs liv och gärning.

Det står nu också helt klart att Barack Obama kommer att besöka Stockholms slott för ett möte med kungafamiljen under sin vistelse i Sverige.

- Kungen och Silvia kommer att ta emot presidenten och vi hoppas att kronprinsessan Victoria och prins Daniel också deltar, uppger en källa inom hovet.

Den amerikanska presidenten omges under sina utlandsresor av ett jättemaskineri. Den här gången kanske större än vanligt, eftersom han när han lämnar Sverige flyger direkt vidare till det viktiga G 20-mötet i S:t Petersburg. Enligt källor till Expressen väntas förutom presidentens plan Airforce One ytterligare sexton amerikanska flygplan få tillstånd att flyga in i det stängda luftrummet kring Arlanda på onsdag förmiddag nästa vecka.

Två limousiner

I lasten finns bland annat två bepansrade jättelimousiner som ska transportera Barack Obama - och en egen helikopter för nödtransporter.

De sista detaljerna i president Obamas Sverigeprogram börjar, med synagogabesöket och mötet på Slottet, nu falla på plats. Erfarenheter från tidigare statsbesök från världens kanske mäktigaste ledare har dock visat att tidiga planer snabbt kan ändras, helt beroende på det dagspolitiska läget.

Expressen har utan framgång sökt företrädare för Judiska församlingen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.