Enligt NTC:s Jibril dödades Khadaffi i korseld - men en källa hävdar att det gick till på annat sätt.
Enligt NTC:s Jibril dödades Khadaffi i korseld - men en källa hävdar att det gick till på annat sätt.

Nya uppgifter om Khadaffis död

Publicerad
Uppdaterad
Den officiella versionen är att Muammar Khadaffi dog i korseld.
Men en NTC-källa uppger för Reuters att de egentligen handlade om en brutal avrättning.
- Han levde när de tog honom och när de förde i väg honom så misshandlades han och dödades, säger en högt uppsatt källa inom nationella övergångsrådet till Reuters.
Det fortsätter att komma nya uppgifter om hur Muammar Khadaffi dog. Enligt Libyens premiärminister Mahmoud Jibril var Khadaffi vid liv när han tillfångatogs efter att ha gömt sig i ett avloppsrör som löper under en sexfilig motorväg i närheten av Sirte.
När den tidigare ledaren fördes från platsen hamnade fordonet mitt i en eldstrid mellan Khadaffi-trogna och NTC-trupper. Khadaffi ska då ha träffats i huvudet av en kula, och bara några minuter innan man nådde fram till sjukhuset dog han.
Enligt Jibril kunde rättsmedicinaren inte avgöra om kulan kom från upprorsmännen eller från Khadaffis allierade.
Enligt NTC har det inte gått ut någon order om att Khadaffi ska dödas.

Innan morgonbönen

Samtidigt berättar flera vittnen som var med på plats en annan version om vad som hände.
Precis innan morgonbönen på torsdagen gav sig Muammar Khadaffi och hans närmaste män av västerut från Sirte, staden där det gömt sig den senaste tiden.
De kom inte långt, men frågan är vad som stoppade konvojen.
Frankrike har bekräftat att ett av deras flygplan träffade militära fordon som tillhörde Khadaffis styrkor i närheten av Sirte vid klockan 8.30 på torsdagsmorgonen, men man vet inte om den förre ledaren färdades i något av dem.
Enligt Nato träffades konvojen antingen av ett franskt plan eller av en amerikansk så kallad drönare, skriver Reuters.

Ingen krater

Två mil väster om Sirte har 15 utbrända militärfordon hittats. Det finns ingen krater på platsen, vilket enligt Reuters tyder på att de attackerats av jaktflyg.
Mansour Daou, chef för Khadaffis livvakter, var med i konvojen. Han säger till tv-kanalen al Arabiya att överlevande från konvojen splittrades i flera grupper.
Soldater som befann sig på marken uppger enligt Reuters att Khadaffi och ett antal av hans närmaste sprang genom en skog och gömde sig i avloppsröret.
När NTC-trupper närmade sig avloppsröret kom en av Khadaffis män ut och sa åt dem att sluta skjuta.
– Men så fort han såg mig började han skjuta mot mig, säger Salem Bakeer, en av NTC-soldtaterna, till Reuters.
– Sedan tror jag att Khadaffi sa åt dem at sluta skjuta. Han ropade: "Min herre är här, min herre är här. Muammar Khadaffi är här och han är skadad", säger Salem Bakeer.
NTC-trupperna gick in och grep Khadaffi som ska ha sagt:
– Vad är fel, vad är fel, vad är det som händer?

Var skadad

Enligt Salem Bakeer ska Khadaffi ha varit skadad när han togs. Omran Jouma Shawan, en annan soldat som deltog i gripandet, säger att Khadaffi sköts av en av sina egna i avloppsröret.
– En av Khadaffis vakter sköt honom i bröstet, säger Omran Jouma Shawan.
Enligt ytterligare version ska Khadaffi ha dödats efter flera timmars strider vid ett av den före detta ledarens högkvarter i Sirte.
Han ska, enligt NTC:s Abdel Majid Mlegtaha, ha gjort motstånd när NTC-trupperna tog honom och dog av skottsår när han fördes med ambulans till sjukhus.

Misshandlades

Andra hävdar att Khadaffi gick en mer brutal död till mötes.
– De (NTC-soldater) misshandlade honom svårt och dödade honom. Det här är krig, säger en medlem av NTC.
En högt uppsatt källa inom nationella övergångsrådet säger till Reuters:
– Han levde när de tog honom och när de förde i väg honom så misshandlades han och dödades.
– Han kan ha gjort motstånd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag