Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya uppgifter om Dag Hammarskjölds död

Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död. Foto: Arne Schweitz
Dag Hammarskjöld omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia Foto: AP

Expressens förstasida den 18 september 1961.

Foto: Arkiv

Dag Hammarskjöld kan ha mördats av en sydafrikansk halvmilitär grupp med stöd av CIA.

Det visar nyupptäckta dokument skriver det utrikespolitiska magasinet Foreign Policy.

Nu utreder FN den svenske diplomatens mystiska död på nytt.

Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död.

Han omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia. Trots ett flertal utredningar har ingen orsak till kraschen framkommit och den officiella förklaringen har varit att flygplanskraschen var en olycka.

Det svenska utrikesdepartementet meddelade under förra året att de vill vara drivande bakom en ny och större FN-utredning om tragedin som skakade världen.

 

LÄS MER: Sverige vill utreda Dag Hammarskjölds död

 

Dokument pekar ut grupp med stöd av CIA

Nu meddelar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att utredningen kommer att återupptas, skriver magasinet Foreign Policy.

Teorin är att Hammarskjöld kan ha mördats av en paramilitär sydafrikansk grupp under apartheidtiden, en teori som stöds av flera tjänstemän som är insatta i utredningen.

Det är tack vare att den sydafrikanska regeringen nyligen har hittat underrättelsedokument från årtionden tillbaka som misstankarna höjts. Dokumenten beskriver en påstådd komplott vid namn Operation Celeste som hade för avsikt att mörda Dag Hammarskjöld.

Hammarskjöld "besvärande"

I ett brev till FN skriver sydafrikanska auktoriteter att dokumenten har skickats till deras justitiedepartement för att de ska kunna bli tillgängliga för FN, skriver Foreign Policy vidare och hänvisar till diplomatkällor.

Dokumenten offentliggjordes redan 1998 skriver den amerikanska militärtidningen Stars and Stripes men äktheten kunde då inte verifieras. Exakt vilka dokument det rör sig om är ännu inte klarlagt men Stars and Stripes rapporterar om att det ska handla om korrespondens mellan medlemmar i South African Institute for Maritime Research, SAIMR, som var en paramilitär organisation aktiv i Kongo i början av 1960-talet.

Brevväxlingen mellan medlemmarna i SAMIR talar om hur "Operation Celeste" skulle "ta bort" Hammarskjöld som benämns som "allt mer besvärande". I dokumenten står det enligt Stars and Stripes att den dåvarande chefen för CIA, Allen Dules, instämmer i att FN-ledaren var besvärande och att ha utlovade sitt stöd, skriver Stars and Stripes.

CIA: absurda och grundlösa anklagelser

Enligt de nyupptäckta papperen skulle sabotörerna placera drygt tre kilo sprängmedel i hjulen till planet som Dag Hammarskjöld skulle färdas i, innan det lyfte från Léopoldville i Kongo.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har tidigare bemött anklagelserna om att de skulle ligga bakom den svenske FN-ledarens död som absurda och grundlösa.

 

LÄS MER: Obesvarade frågor om Dag Hammarskjölds död

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!