Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död. Foto: Arne SchweitzDag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död. Foto: Arne Schweitz
Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död.  Foto: Arne Schweitz
Dag Hammarskjöld omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia Foto: APDag Hammarskjöld omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia Foto: AP
Dag Hammarskjöld omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia Foto: AP
Expressens förstasida den 18 september 1961. Foto: ArkivExpressens förstasida den 18 september 1961. Foto: Arkiv

Expressens förstasida den 18 september 1961.

 Foto: Arkiv

Nya uppgifter om Dag Hammarskjölds död

Publicerad

Dag Hammarskjöld kan ha mördats av en sydafrikansk halvmilitär grupp med stöd av CIA.

Det visar nyupptäckta dokument skriver det utrikespolitiska magasinet Foreign Policy.

Nu utreder FN den svenske diplomatens mystiska död på nytt.

Dag Hammarskjöld, som var generalsekreterare för FN från april 1953 fram till sin död den 18 september 1961, ses av många som en av de största ledarna för samfundet någonsin och tilldelades Nobels fredspris efter sin död.

Han omkom när planet han befann sig på störtade i närheten av Ndola, i nuvarande Zambia. Trots ett flertal utredningar har ingen orsak till kraschen framkommit och den officiella förklaringen har varit att flygplanskraschen var en olycka.

Det svenska utrikesdepartementet meddelade under förra året att de vill vara drivande bakom en ny och större FN-utredning om tragedin som skakade världen.

 

LÄS MER: Sverige vill utreda Dag Hammarskjölds död

 

Dokument pekar ut grupp med stöd av CIA

Nu meddelar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att utredningen kommer att återupptas, skriver magasinet Foreign Policy.

Teorin är att Hammarskjöld kan ha mördats av en paramilitär sydafrikansk grupp under apartheidtiden, en teori som stöds av flera tjänstemän som är insatta i utredningen.

Det är tack vare att den sydafrikanska regeringen nyligen har hittat underrättelsedokument från årtionden tillbaka som misstankarna höjts. Dokumenten beskriver en påstådd komplott vid namn Operation Celeste som hade för avsikt att mörda Dag Hammarskjöld.

Hammarskjöld "besvärande"

I ett brev till FN skriver sydafrikanska auktoriteter att dokumenten har skickats till deras justitiedepartement för att de ska kunna bli tillgängliga för FN, skriver Foreign Policy vidare och hänvisar till diplomatkällor.

Dokumenten offentliggjordes redan 1998 skriver den amerikanska militärtidningen Stars and Stripes men äktheten kunde då inte verifieras. Exakt vilka dokument det rör sig om är ännu inte klarlagt men Stars and Stripes rapporterar om att det ska handla om korrespondens mellan medlemmar i South African Institute for Maritime Research, SAIMR, som var en paramilitär organisation aktiv i Kongo i början av 1960-talet.

Brevväxlingen mellan medlemmarna i SAMIR talar om hur "Operation Celeste" skulle "ta bort" Hammarskjöld som benämns som "allt mer besvärande". I dokumenten står det enligt Stars and Stripes att den dåvarande chefen för CIA, Allen Dules, instämmer i att FN-ledaren var besvärande och att ha utlovade sitt stöd, skriver Stars and Stripes.

CIA: absurda och grundlösa anklagelser

Enligt de nyupptäckta papperen skulle sabotörerna placera drygt tre kilo sprängmedel i hjulen till planet som Dag Hammarskjöld skulle färdas i, innan det lyfte från Léopoldville i Kongo.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har tidigare bemött anklagelserna om att de skulle ligga bakom den svenske FN-ledarens död som absurda och grundlösa.

 

LÄS MER: Obesvarade frågor om Dag Hammarskjölds död

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag