Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya uppgifter om C-kandidatens misshandel

Muharrem Demirok.
Foto: Daniel Ingmo

”Ett slagsmål mellan två unga killar.”

Så har Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok beskrivit den misshandel han dömdes för 1995.

Domen slår dock fast ett annat händelseförlopp: Demirok skallade oprovocerat den andra killen i ansiktet.

– Jag tänker inte ifrågasätta domens korrekthet, säger Muharrem Demirok.

Den 2 februari avgörs det vem som ska bli Centerpartiets partiledare efter Annie Lööf. En av tre kandidater är partiets utbildningspolitiska talesperson Muharrem Demirok, som har seglat upp som något av en favorit.

Förra veckan berättade han själv att han dömdes för två fall av misshandel på 90-talet, vilket Östgöta-Correspondenten var först att rapportera.

Det första fallet inträffade på Demiroks gymnasieskola hösten 1994, några dagar före hans 18-årsdag.

Foto: Polisen

Domen: En dansk skalle i ansiktet

Av domen framgår att de inblandade hade olika versioner av händelsen.

■ Målsäganden uppgav att Muharrem Demirok kom fram och frågade om han ville bråka. Han svarade nej. Demirok tog därefter av sig jackan och skallade honom så att han föll bakåt, började blöda näsblod och fick en chock.

■ Muharrem Demirok sade att det var målsäganden som börjat bråket genom att putta honom, att de därefter brottats och att den andre bland annat knäat honom i skrevet.

■ Ett vittne gav stöd åt målsägandens berättelse. Huddinge tingsrätt ansåg att hennes vittnesmål var så trovärdigt att det kunde ligga till grund för en fällande dom i enlighet med åtalet.

”Genom vad hon berättat är styrkt att Demirok misshandlat [NN] genom att tilldela denne en s sk dansk skalle i ansiktet”, skrev tingsrätten.

På grund av sin låga ålder och att han tidigare var ostraffad klarade han sig undan med 70 dagsböter.

Demirok: Slagsmål mellan två unga killar

När Muharrem Demirok snart 30 år senare berättat om händelsen har han gett bilden av ett annat händelseförlopp än det han dömdes för.

I Correns artikel fick han frågan: ”Var det slag med knytnävar – eller hur gick det till?”

– Ja, det var ett slagsmål mellan två unga killar. Jag vill inte gå in och värdera det hela, misshandel är fel oavsett vad, men jag fick dagsböter för det så det var ingen grov misshandel, svarade han.

Till Expressen säger han:

– Det var ju ett dumt ungdomsbråk som uppstod. Det var inte så mycket mer än så kopplat till det. Jag minns inte så mycket av själva händelsen.

Vem gjorde vad?

– Som sagt, det är så längesen. Det var nog åt bägge håll. 

Tingsrätten lutar sig mot ett vittne. Det hon berättar är att du gick fram till den andra killen, frågade om han ville bråka, tog av dig jackan, puttade till honom tog tag i hans arm och skallade honom så att han föll bakåt, varpå du gick därifrån. Den andra killen gjorde ingenting mot dig före skallningen.

– Nej men ja, det där är ju ... det finns ju en dom på det. Jag tänker inte ifrågasätta domens korrekthet i det där. Jag kan inte minnas hela den här incidenten i några detaljer överhuvudtaget.

Dömd för ännu en skallning

Du har berättat att du är dömd för att ha varit med i ett slagsmål. Och du är dömd för att oprovocerat ha skallat en annan kille. 

– Jag har blivit dömd för misshandel, ja. Det är det jag har berättat.

Och när du har blivit tillfrågad hur det gick till, då har du beskrivit det som ett slagsmål. 

– Jag har blivit dömd för misshandel. Oavsett hur jag minns det eller inte så är domen misshandel.

Den andra misshandelsdomen gäller en händelse på Nationernas hus i Linköping 1999. Muharrem Demirok hamnade i bråk med en man som han mötte i dörren till toaletten. 

Enligt domen gick det inte att klarlägga vad som hände i samband med att de passerade varandra. Däremot ansågs det utrett att Muharrem Demirok därefter, inför ögonen på en ordningsvakt, skallade den andra mannen över vänster ögonbryn, och att den andre mannen just då inte var våldsam.

Muharrem Demirok fick villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.