Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya uppgifter i Uppdrag granskning om mordet på autistiske mannen i Gislaved

Under kvällen innan hade kvinnan gett sin psykiskt funktionsnedsatte bror stora mängder tramadol.
Foto: Polisen
Jessica Axelsson, 49, medverkade i SVT:s Uppdrag granskning och pratade om livet med sin bror. Nu avtjänar hon ett tolvårigt fängelsestraff.
Foto: SVT

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade hur en autistisk man i flera år låstes in av kommunen i en stuga i skogen.

Historien fick en tragisk vändning när mannen senare hittades död och hans syster Jessica Axelsson – som kämpat för att ge honom ett drägligt liv – åtalades och dömdes för mord.

I ett uppföljande reportage framgår nu att mannens familj tackade nej till flera boenden som kommunen erbjöd strax före mannens död. 

Det var 2020 som ”Uppdrag granskning” berättade om hur mannen med svår autism och intellektuell funktionsnedsättning i flera år bott på ett LSS-boende i ett specialbyggt hus mitt i skogen. Mannen, som led av självskadebeteende, fick bara få och korta besök av sin familj, låstes regelbundet in på sitt rum och sov på en madrass. 

Reportaget ledde till att mannen togs därifrån. Gnosjö kommun fick senare skarp kritik av JO, då mannen, enligt deras bedömning, under flera år hållits frihetsberövad utan lagstöd. Mannen flyttade i stället till ett torp nära sin storasyster Jessica Axelsson. Kommunen i Gislaved tog över ansvaret och han fick flera personliga assistenter.

– Vi var rätt tydliga med att detta inte vara någon permanent lösning, säger systerns man, som också var förvaltare åt den nu döde mannen, i ”Uppdrag granskning”. 

Systern dömdes för mord

Drygt ett och ett halvt år efter att det första programmet sänts hittades den 28-årige autistiske mannen död. Jessica Axelsson greps misstänkt för att ha orsakat broderns död genom att ge honom en dödlig dos tabletter.

Enligt henne förstod brodern, vars mentala ålder enligt åtalet bedömdes vara 9-10 år, vad som skulle ske om han tog tabletterna. I förhör har systern berättat hur hon ställde fram tramadol hon haft med sig till stugan och hur hon sa till sin bror: ”Om man tar de här blir man en ängel”.

Tingsrätten dömde henne till sex års fängelse för dråp. Hovrätten skärpte straffet till 12 års fängelse för mord, i en dom som föll i våras. 

Polis och ambulans larmades till stugan tidigt på morgonen den 11 november.
Foto: Polisen

Uppdrag granskning återvänder 

När Kvällsposten/Expressen granskade fallet i våras framkom att hösten 2021, tiden före mannens död, varit stökig. Flera ur personalen sjukskrev sig efter incidenter där mannen varit utåtagerande. Lösningen blev att mannens syster och hennes make fick sköta assistansen själva, dag som natt.

I anteckningar från ett möte om situationen från den 26 oktober hösten 2021 noterades att 16 större och mindre incidenter inträffat på 24 dagar. Motsättningen mellan å ena sidan personalen som bemannade assistansen och mannens syster och hennes make var påtaglig.

Jessica Axelsson, och enligt henne även hennes bror, fruktade att han åter riskerade att omhändertas och låsas in.

När ”Uppdrag granskning” nu återvänder till det tragiska människoödet har man intervjuat flera tidigare personliga assistenter till mannen, som hjälpte honom när han flyttat in i torpet nära systern.

– Den ärofyllda uppgiften man kunde ha hos honom, det var att läsa saga på kvällen. Då var man högt uppsatt på hans ”tycka om-lista”. Då kände man sig uppskattad, säger Ida Adamsson, tidigare assistent åt den 28-årige mannen.

Ida Adamsson , tidigare personlig assistent åt brodern.
Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Åsikterna om hur bra miljön i torpet var för brodern går isär.

– Jessica har vigt mycket av sitt liv och engagemang åt att (brodern) ska få det så bra som möjligt och det tror jag (brodern) uppfattade för när han mådde dåligt så var det nästan alltid Jessica han frågade efter, sa en tidigare personlig assistent under rättegången.

Vittnesuppgifterna varierar

En tidigare anställd vittnade i stället så här i domstol:

– Det var ofta att ångesten kom utav huset. Han ville inte bo där och han hade fått höra att de skulle hitta nytt, men ingenting hände och det förstod han också. Han trivdes inte där.

I Uppdrag granskning framkommer att Jessica Axelsson och hennes man, som inte ville att mannen skulle bo på ett stödboende eftersom han då skulle tappa sin personliga assistans, tackade nej till två olika hus som Gislaveds kommun erbjöd. Motiveringen var att husen inte var säkra nog eller inte passade mannens behov.

Kommunen har inte gjort något juridiskt fel, enligt Susanna Olsen, socialchef i Gislaved.
Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

– Vi har aldrig haft för avsikt att låsa in (brodern) med de erbjudandena. Hade vi jobbat längre tid, hade vi haft mer än fem veckor på oss, så hade vi hittat en bra lösning för (brodern), säger Susanna Olsen, socialchef i Gislaved.

På frågan från SVT:s reporter om kommunen ångrar att man inte direkt erbjöd ett anpassat boende, blir svaret:

– Kommunen har inte gjort något juridiskt fel, men vi kan se i dag att vi kanske skulle ha jobbat på ett annat sätt.

”Viktigt journalistiskt uppdrag” 

Ulf Johansson var ansvarig utgivare för ”Uppdrag granskning” när man gjorde det första reportaget om den autistiske mannen, som ledde till att han fick flytta närmare sin syster. 

– Det var svåra etiska avväganden som gjordes innan vi sände. Vi frågade oss om vi överhuvud taget kunde göra programmet. Det blev ju ett integritetsintrång och det gällde att ta största möjliga hänsyn, har han tidigare sagt om programmet. 

Strax efter att Jessica Axelssons bror dött beslöt sig redaktionen att åter starta granskningen. Nuvarande ansvarig utgivare Axel Björklund skriver i en krönika: 

”Det är ett viktigt journalistiskt uppdrag att följa upp hur denna historia kunde sluta med ett mord”. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.