Nya uppgifter från andra M-distrikt: Struntar i provvalen

Publicerad
Uppdaterad
I Moderaterna i Karlskrona och Karlshamn har man helt struntat i provvalet.
Enligt källor till Expressen är orsaken att den lokala partiledningen ostört vill kunna sätta sina favoriter högst upp på listan.
I stället har en kommitté valt ut vilka de vill ska toppa listan. På en nomineringsstämma röstade man sedan om förslaget.
I Karlskrona föreslog kommittén Camilla Brunsberg som förstanamn, vilket enligt kritiker gjorde att det i praktiken redan var klart.
I går spikades listan - med Brunsberg som förstanamn.
- I ett provval hade hon inte kommit bland de fem första, säger en källa.

Slår tillbaka mot anklagelser

I Karlshamn har man infört samma modell. Orsaken ska vara att ledningen vill ha Alexander Wendt som förstanamn i landstingsvalet. Men det skulle kunna bli svårt om det hölls ett provval. Wendt har varit i blåsväder kring ersättningar han tagit ut som landstingspolitiker.
Alexander Wendt tycker att anklagelserna är "grundlösa":
- Man ska ju ha en nomineringsstämma, där medlemmarna får säga sitt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag