Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya turer: Snuset i fortsatt EU-kamp

EU:s miljö- och hälsoutskott har fattat ett positivt beslut för Sveriges alla snusare. Förslaget om att Sverige ska få fortsätta smaktillsätta klubbades igenom för en stund sedan - men i frågan om natriumkarbonatet gick svenskarna bet.

– Det ändringsförslag som jag och Åsa Westlund lagt röstades ned. Det finns med i en "recital" och kommer inte vara något problem, säger Marita Ulvskog (S).

Snuset överlevde ännu en holmgång. EU:s hälso- och miljöutskott har för en liten stund sedan röstat igenom att Sverige självt ska få bestämma om vilka smaker som snus ska få innehålla.

– Det blev väldigt, väldigt bra. För oss har det naturligtvis varit viktigt att rädda tillbaka makten över snuset till Sverige. Vi fick ett undantag för att vi skulle kunna fortsätta konsumera och köpa och producera snus i Sverige. Då är det viktigt att det inte bryts, säger S-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Men även om smaktillsatsfrågan föll ut som svenskarna ville, blev det nej i frågan om de andra tillsatsämnena i snuset. Ett ämne som hotats, och som orsakat mest oro bland snusare och snustillverkare, är natriumkarbonatet som gör att kroppen kan ta upp nikotinet i snuset.

– Det ändringsförslag som jag och Åsa Westlund lagt om att alla ämnen skulle undantas röstades ned. Men det finns med i en "recital", vilket innebär att det finns med i förhandlingen mellan parlamentet och ministerrådet och kommer inte vara något problem, säger Marita Ulvskog.

Hon och de andra EU-svenskarna sätter nu sina förhoppningar till parlamentets rapportör i förhandlingen, en brittisk ledamot från Labourpartiet.

– Hon står till 100 procent bakom att alla typer av ämnen ska vara undantagna när det gäller snuset, så frågan kommer att vara väldigt automatisk och bara en formalitet att hantera, säger Ulvskog.

Nästa del i snuskampen äger rum i september när hela EU-parlamentet ska rösta om tobaksdirektivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.