Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya turer kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.
Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX
Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.

Nu lägger åklagarna ned samtliga förundersökningar mot honom.

– Det går inte att bevisa vållande till annans död eller vållande till kroppsskada, säger åklagare Jennie Nordin.

Paolo Macchiarini har väckt internationell uppmärksamhet för sina transplantationer med konstgjorda organ.

Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.


LÄS ÄVEN: Visselblåsaren: "Det är en rättsskandal" 


I juni förra sommaren delgavs Paolo Macchiarini misstanke om brott. Han är bland annat misstänkt för grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Förundersökningar mot Macchiarini läggs ned

Men åklagarna i målet anser att det inte går att bevisa brotten och förundersökningen i samtliga fall läggs ned meddelar de på en presskonferens i polishuset i Stockholm på torsdagsförmiddagen.

−  Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka. Detta beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod. När det gäller den fjärde målsäganden anser vi inte att agerandet har varit oaktsamt. Den medicinska expertisen är inte enig om vad man borde ha gjort för de svårt sjuka målsägandena, vilket försvårar bevisläget, säger kammaråklagare Jennie Nordin. 


LÄS ÄVEN: Dödsoffrets systers ilska efter beskedet 


Paolo Macchiarini är nöjd

Paolo Macchiarini har hela tiden förnekat brott. Han är nöjd med åklagarnas beslut att lägga ned förundersökningarna mot honom.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna, säger hans advokat Björn Hurtig.

Både han och Paolo Macchiarini är därför förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt, säger Hurtig.

Han och hans klient fick ta del av beslutet precis före presskonferensen. Nu ska Macchiarini få läsa beslutet på engelska i lugn och ro för att kunna komma med fler kommentarer vid ett senare tillfälle, enligt Hurtig.

LÄS MER: Anna Bäsén: Stötande att skandalkirurgen får gå fri  

Macchiarini-fallet i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).
2011 – 2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.
2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.
2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.
2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.
2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.