Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIXTre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX
Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX
Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNUnder 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya turer kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini

Publicerad

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.

Nu lägger åklagarna ned samtliga förundersökningar mot honom.

– Det går inte att bevisa vållande till annans död eller vållande till kroppsskada, säger åklagare Jennie Nordin.

Paolo Macchiarini har väckt internationell uppmärksamhet för sina transplantationer med konstgjorda organ.

Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.

 

LÄS ÄVEN: Visselblåsaren: "Det är en rättsskandal" 

 

I juni förra sommaren delgavs Paolo Macchiarini misstanke om brott. Han är bland annat misstänkt för grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Förundersökningar mot Macchiarini läggs ned

Men åklagarna i målet anser att det inte går att bevisa brotten och förundersökningen i samtliga fall läggs ned meddelar de på en presskonferens i polishuset i Stockholm på torsdagsförmiddagen.

−  Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka. Detta beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod. När det gäller den fjärde målsäganden anser vi inte att agerandet har varit oaktsamt. Den medicinska expertisen är inte enig om vad man borde ha gjort för de svårt sjuka målsägandena, vilket försvårar bevisläget, säger kammaråklagare Jennie Nordin. 

 

LÄS ÄVEN: Dödsoffrets systers ilska efter beskedet 

 

Paolo Macchiarini är nöjd

Paolo Macchiarini har hela tiden förnekat brott. Han är nöjd med åklagarnas beslut att lägga ned förundersökningarna mot honom.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna, säger hans advokat Björn Hurtig.

Både han och Paolo Macchiarini är därför förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt, säger Hurtig.

Han och hans klient fick ta del av beslutet precis före presskonferensen. Nu ska Macchiarini få läsa beslutet på engelska i lugn och ro för att kunna komma med fler kommentarer vid ett senare tillfälle, enligt Hurtig.

LÄS MER: Anna Bäsén: Stötande att skandalkirurgen får gå fri  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag