Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya trenden: byteshandel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folklivsforskaren Åke Daun menar att nätet öppnat nya möjligheter som gör att byteshandeln från förr fått nya möjligheter.
Foto: Sauli Pulkkinen

100 bullar mot en dator. Gammalt kött byts mot nytt i Kungsträdgården. 

Trenden med att byta grejer är het i höst. 

- Det nya mediet internet är intressant och öppnar möjligheter för alla med lite fantasi, säger folklivsforskaren Åke Daun.

Att byta grejer med varandra är knappast en nyhet i sig. Inte heller Hasse Alfredson-sången "Ska vi byta grejer med varann?" Men tack vare nätet byter vi grejer med varann som aldrig förr och är snart tillbaka till självhushållets dagar...

 - Folk har hjälpt varandra i alla tider, säger folklivsforskaren Åke Daun om den senaste trenden på nätet.

Vidare kontaktnät


 I och med att folk i allt större utsträckning flyttat till städerna har byteshandeln kanske inte varit så omfattande som ”förr i tiden”.

 - Nu hälsar vi inte ens på varandra i hissen. Att byta grejer förutsätter att man känner varandra. På landsbygden och i småstäderna har folk mycket vidare kontaktnät med vänner och släktingar än i storstäderna, menar Åke Daun.

 Internet är 2000-talets hjälpmedel för dem som är sugna på att byta prylar med varandra.

Bullkuppen lyckad


 Tvåbarnsmamman Marie Wiegurd från Stockholm lyckades byta till sig en dator genom att annonsera på nätet. Hennes knep var att utlova 100 nybakade härliga bullar. 

 - Det låter så trevligt med bullar. Det står för kalas. Barnkalas. Bullkalas. Hemtrevlighet, säger Åke Daun.

 - Det är svårare att lyckas om man bakar rågbröd tror jag, haha.

 8 september är det den ”Stora köttbytardagen” i Kungsträdgården i Stockholm. Dit kan folk komma med sitt gamla kött från frysen och i utbyte få ekologiskt kött.

 Att byta grejer med varandra tycks vara mer aktuellt än någonsin.

Brukar du byta till dig saker?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.