Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya trenden: byteshandel

Folklivsforskaren Åke Daun menar att nätet öppnat nya möjligheter som gör att byteshandeln från förr fått nya möjligheter.
Foto: Sauli Pulkkinen
100 bullar mot en dator. Gammalt kött byts mot nytt i Kungsträdgården.
Trenden med att byta grejer är het i höst.
- Det nya mediet internet är intressant och öppnar möjligheter för alla med lite fantasi, säger folklivsforskaren Åke Daun.

Brukar du byta till dig saker?

Att byta grejer med varandra är knappast en nyhet i sig. Inte heller Hasse Alfredson-sången "Ska vi byta grejer med varann?" Men tack vare nätet byter vi grejer med varann som aldrig förr och är snart tillbaka till självhushållets dagar...
- Folk har hjälpt varandra i alla tider, säger folklivsforskaren Åke Daun om den senaste trenden på nätet.

Vidare kontaktnät


I och med att folk i allt större utsträckning flyttat till städerna har byteshandeln kanske inte varit så omfattande som ”förr i tiden”.
- Nu hälsar vi inte ens på varandra i hissen. Att byta grejer förutsätter att man känner varandra. På landsbygden och i småstäderna har folk mycket vidare kontaktnät med vänner och släktingar än i storstäderna, menar Åke Daun.
Internet är 2000-talets hjälpmedel för dem som är sugna på att byta prylar med varandra.

Bullkuppen lyckad


Tvåbarnsmamman Marie Wiegurd från Stockholm lyckades byta till sig en dator genom att annonsera på nätet. Hennes knep var att utlova 100 nybakade härliga bullar.
- Det låter så trevligt med bullar. Det står för kalas. Barnkalas. Bullkalas. Hemtrevlighet, säger Åke Daun.
- Det är svårare att lyckas om man bakar rågbröd tror jag, haha.
8 september är det den ”Stora köttbytardagen” i Kungsträdgården i Stockholm. Dit kan folk komma med sitt gamla kött från frysen och i utbyte få ekologiskt kött.
Att byta grejer med varandra tycks vara mer aktuellt än någonsin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.