Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya teorin om pilotens mystiska försvinnande

Nu presenteras en ny teori om försvinnandet av den kvinnliga piloten Amelia Earhart 1937.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den 2 juli 1937 försvann Amelia Earharts flygplan och hittades aldrig igen.Foto: AP / AP SCANPIX SWEDEN

Den kvinnliga piloten Amelia Earhart störtade i Stilla havet och dog ensam på en öde ö.

Den teorin presenteras i en ny forskningsstudie publicerad av University of Florida.

Hon var världens första kvinnliga pilot att flyga ensam över Atlanten, och skulle ha blivit den första kvinnan att flyga jorden runt.

Men den 2 juli 1937 försvann Amelia Earharts flygplan och hittades aldrig igen.

En ny forskningsstudie visar nu att kvarlevor som hittades på den öde ön Nikumaroro i Still havet 1940, som hela tiden trotts ha tillhört en man, i själva verket kan ha tillhört Earhart.

"99 procents säkerhet"

Studien är utförd av Professor Richard Jantz vid University of Tennessee, som hävdar att hans teori kan säkerställas med 99 procents säkerhet.

– Benen stämmer mer överens med Amelia Earhart än de gör med någon annan, sa Richard Jantz till amerikanska NBC:s Today.

– Om de inte är hennes, så råkar personen de faktiskt tillhör vara väldigt lik Amelia Earhart, och det är osannolikt.

Den kvinnliga piloten Amelia Earhart försvann spårlöst under ett försök att flyga jorden runt.Foto: NATIONAL ARCHIVES / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Metoden bakom studien

Eftersom de upphittade kvarlevorna kommit på villovägar sedan de upptäcktes, har studien baserats på de mått och uppgifter som nedtecknades när benen hittades 1940.

Richard Jantz har sedan räknat ut Amelia Earharts mått utifrån ett fotografi där hon håller i en oljeburk, vars storlek gått att fastställa exakt. Jantz har även använt Earharts kläder som underlag för studien.

Jorden runt

I mars 1937 inleddes Amelia Earharts försök att flyga jorden runt som världens första kvinnliga pilot. 

Hon och hennes kartläsare Frederick Noonan, som också försvann med planet, sågs sist den 2 juli när de lämnade Nya Guinea i västra Stilla havet.

Staden Lae på Nya Guinea var deras sista mellanlandning i försöket att ta sig jorden runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.