Nya teorin: Loch Ness-monstret är gigantisk ål

I hundratals år har historier om det mytomspunnet Loch Ness-odjuret cirkulerat.
En känd bild som vissa hävdar föreställer det berömda sjömonstret ”Nessie”.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sjön Loch Ness i Skottland.
Foto: LARS PALMBORG / GRATIS
Professor Neil Gemmell menar att ”Nessie” kan vara en gigantisk ål.
Foto: ERLING SVENSEN / SCANPIX DANMARK BIOFOTO

En grupp nyzeeländska forskare har dammsugit Loch Ness på DNA i hopp om att lösa gåtan med sjöns mytologiska monster, ”Nessie”. 

En populär teori är att monstret ska vara en plesiosaurus som överlevt från juraperioden – forskarna har dock inte hittat något dinosaurie-DNA. 

Däremot ovanligt mycket DNA-spår från ål. 

– Det är möjligt att det finns väldigt stora ålar, säger professor Neil Gemmell, till The Guardian

Sedan 1933 har rapporter strömmat in om märkliga iakttagelser av en stor varelse, ett ”monster”, i den skotska sjön Loch Ness. 

Många seriösa forskarexpeditioner har försökt lösa mysteriet men gått bet. 

Forskarna fann DNA från 3 000 arter i sjön

2003 finansierade brittiska statstelevisionen BBC ett sökande med 600 ekolodsstrålar för att söka igenom den djupa sjöns skrymslen och vrår. 

Inget stort oidentifierat objekt dök upp på radaren. 

Nu har ett nyzeeländskt forskarlag från Otago University samlat ihop och analyserat DNA-fynd från sjön. 

De har funnit DNA från cirka 3 000 arter. Bland annat från människa, gris och rådjur. Det har funnits teorier om att varelsen är en krokodil eller storvuxna fisken stör – men inget DNA från dessa djur har påträffats. 

Forskarnas överraskande upptäckt i sjön

Däremot har det påträffats en oväntat stor mängd av DNA från ål. Neil Gemmell, professor i genetik som lett forskningslaget, förklarade teorin för The Guardian

– Vi vet inte om det DNA:t vi har påträffat kommer från en gigantisk ål eller från många små ålar. Idén är att dessa ålar i normala fall skulle migrera för att föröka sig men att de, av något skäl, inte gör det. Och det fortsätter växa till en väldig storlek, och avstår från fortplantning för att växa. 

Teorin att den enorma varelse som vittnesmålen beskriver skulle vara en gigantisk ål är dock hal som en ål. 

Ingen sådan ål har någonsin fiskats upp från sjön – och storleksrekordet för åls som fiskats upp i Europa är 5,38 kilo. 

– Det låter inte som ett monster, eller hur? Men baserat på de bevis vi har samlat ihop så kan vi inte utesluta det som en möjlighet, säger Neil Gemmell till The Guardian. 

Forskaren berättar för nyhetsbyrån Reuters om sin favoritteori, att monstret egentligen är en utomjordisk varelse som inte är uppbyggd av DNA, vilket skulle förklara frånvaron av detta i sjön. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.