Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya superutskottet lades ner efter bråk

Anna Kinberg Batra (M) var tänkt som ordförande för det nya superutskottet. Socialdemokraterna ville att Björn von Sydow (mitten) skulle bli vice ordförande. Miljöpartiet hade i stället KU:s ordförande Peter Eriksson (till höger) som favorit.
Foto: Martina Huber, Sven Lindwall, Olle Sporrong

Det nya superutskottet i riksdagen skulle hantera de viktiga frågorna om EU:s bankunion och finanspakt. Men bara en vecka efter bildandet lades utskottet ner - efter ett storbråk mellan S och MP, kan Expressen avslöja.

- Det är väldigt konstigt, säger KU-ordföranden Peter Eriksson (MP).

Hela situationen ses som extremt känslig och det är få riksdagsledamöter som har varit inblandade i turerna som vill uttala sig öppet. Men flera av dem bekräftar Expressens uppgifter.

- Man betraktar det som interna angelägenheter, som inte ska spridas utanför riksdagen, säger en riksdagsledamot.

EU:s bankunion har blivit en het stridsfråga där den svenska regeringen kommer att behöva förankra en rad förhandlingsbeslut i riksdagen. Eftersom många beslut berör både finansutskottet och konstitutionsutskottet beslutades nyligen att ett gemensamt superutskott skulle bildas.

Kinberg Batra som ordförande

Moderaten Anna Kinberg Batra var som ordförande för finansutskottet självskriven som ordförande även för superutskottet. Men när oppositionen skulle komma överens om vem som skulle bli vice ordförande blev det bråk.

- Socialdemokraterna krävde att Björn von Sydow skulle få platsen, men Miljöpartiet ville ha KU-ordföranden Peter Eriksson, säger en utskotts­ledamot som inte vill bli citerad med namn.

Bara timmar innan det nya super­utskottet skulle ha sitt första möte lades det ner. Det var Socialdemokraterna som plötsligt meddelat att de inte längre var intresserade, enligt Anna Kinberg Batra.

- Varför det inte har blivit något, det får du fråga dem, säger hon.

Damberg: "Käbbel"

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg bekräftar att det funnits meningsskiljaktigheter.

- Det är uppenbart så att man inte var överens. Då tycker jag att frågan är för viktig för att hamna i någon sorts käbbel om hur det ska gå till, säger han.

Peter Eriksson är besviken på hur frågan har hanterats.

- Men frågan är inte borta för det. Nu blir det i stället så att KU får göra ett yttrande till finansutskottet och så får vi hantera det på det sättet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.