S går starkt framåt – får över 30 procent

Glädjande siffror för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.
Foto: OLLE SPORRONG
Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Socialdemokraterna går kraftigt framåt enligt Svensk väljaropinion, den sammanställning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

– Det är ju coronaeffekter. Regeringar går upp i nationella krislägen i allmänhet och man tycker ju också att regeringen har skött coronasmittan bra, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, som kallar ökningen ”exceptionell” till Ekot.

Socialdemokraterna ökar från drygt 25 procent till drygt 30 procent, den största ökningen för partiet mellan två mätningar som Toivo Sjörén sett. Det är främst tidigare missnöjda socialdemokrater, sverigedemokrater och vänsterpartister som tillslutit.

Enligt Sjörén gynnas partiet av att den politiska agendan har ändrats via pandemin.

– Från invandring, lag och ordning till frågor om ekonomi och sysselsättning. Det gör att vi får en mer långsiktig förändring, säger Toivo Sjörén till Ekot.

”De små partierna kommer väldigt lätt bort”

Förutom Socialdemokraterna är det bara Moderaterna och Kristdemokraterna som ökar i opinionen. Annars backar samtliga partier. Såväl Miljöpartiet som Liberalerna hamnar under riksdagsspärren. Även Centerpartiet och Vänsterpartiet backar.

– Det gick ju dåligt redan före coronakrisen. Varken Centerpartiet eller Liberalerna har kommit fram särskilt starkt i de här tiderna. De små partierna kommer väldigt lätt bort när det är ett sådant fokus på ekonomi, smitta, sjukvård och sysselsättning, säger Toivo Sjörén till Ekot.

Sverigedemokraterna är dock fortsatt det näst största partiet med 19,9 procent.


Mätningen i procent (förra månadens siffror inom parentes)

Socialdemokraterna: 30,2 (25,3)

Sverigedemokraterna: 19,9 (22,1)

Centerpartiet: 7,3 (8)

Moderaterna: 18,7 (18,3)

Vänsterpartiet: 9,4 (10,7)

Kristdemokraterna: 6,5 (6)

Miljöpartiet: 3,7 (4,1)

Liberalerna 3,3 (4,2)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.