Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya strider har utbrutit i Jemen

Regeringsstyrkor ledda av Saudiarabien har inlett ett anfall i hamnstaden Hodeida i Jemen, skriver AP. Foto: NAJEEB ALMAHBOOBI / EPA / TT
Foto: NAJEEB ALMAHBOOBI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Strider har utbrutit i Hodeida i Jemen efter att regeringsstyrkor stödda av Saudiarabien inlett en militäroperation i hamnstaden, skriver AP. 

Slaget väntas bli det största i krigets treåriga historia.

Enligt The Guardian kräver Sverige ett öppet möte i FN:s säkerhetsråd. 

Det är den Dubai-baserade nyhetskanalen Al Arabiya som rapporterar om anfallet som inleddes under onsdagen, skriver AP. Enligt nyhetsbyrån är nyhetskanalen delvis ägd av den saudiarabiska regeringen. 

Skottlossning ska ha hörts i hamnstaden Hodeida efter att Saudiarabiska koalitionens tidsfrist för rebeller att lämna området löpt ut på onsdagen. 

Regeringsstyrkor stödda av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har närmat sig Hodeida de senaste dagarna. Reuters skriver att anfallet väntas leda till de största striderna i krigets treåriga historia.  

Nya strider har utbrutit i Jemen

På sociala medier sprids bilder av konvoj av fordon som närmar sig staden på onsdagsmorgonen. På filmerna hörs även skottlossning, skriver AP. 

Hamnstaden är viktig för Jemen, i synnerhet då det är en plats för att ta emot hjälpsändningar. AP skriver att FN och andra hjälporganisationer har evakuerat sin personal efter att rykten om en attack börjar florera.

The Guardian skriver att attacken mot hamnstaden stryper tillgången till hjälpsändningar vilket kan leda till svåra konsekvenser för flera miljoner människor och vara direkt livshotande för upptill 200 000 invånare i staden. Drygt 80 procent av hjälpsändningar som når landet går via hamnstaden Hodeida. 

Enligt tidningen kommer Sverige kräva ett öppet möte med FN:s säkerhetsråd på onsdagen. På tisdagen ska medlemmar i säkerhetsrådet ha kommit överens om ett uttalande där attacken fördömdes, men det stoppades på grund av motstånd från USA och Storbritannien. 

FN-chefen António Guterres har arbetat aktivt de senaste dagarna för att förhindra blodiga strider, skriver TT. Enligt FN är tusentals liv i fara. 

 

https://twitter.com/AP/status/1006731622002167808

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!