Nya språkrören för Miljöpartiet, Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Nya språkrören för Miljöpartiet, Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Nya språkrörens mål för Miljöpartiet

Publicerad
Uppdaterad
Gustav Fridolin ser flera tunga politiska frågor framför sig, där han även är öppen för att samarbeta med regeringen.
- Vi behöver lägga järnvägsräls, vi måste rusta upp miljonprogrammens bostäder och skolor, vi måste modernisera energisystemen, säger han till TT.
- Om vi inte gör det, om vi fortsätter att promenera allt saktare mot framtiden, då kommer vi att bli omsprungna av andra länder. Det händer redan i dag. I Tyskland jobbar i dag fler i miljöteknikbranschen än med att tillverka bilar.

"Samma hemläxa"

Om ambitionen att bli det breda partiet ska ske genom inbrytningar bland borgerliga väljare eller med fortsatt rödgrönt samarbete vill han inte svara klart på.
- Jag tror att den konkreta frågan vem som tar vem i det politiska spelet och partier emellan kommer man inte kunna svara på förrän om några år. Men oavsett var vi landar då så är det samma hemläxa vi har att göra nu.
- Vi måste bjuda in fler människor som står långt ifrån politiken att vara med och formulera de politiska alternativen. Mitt mål är att när Sverige går till val nästa gång, ska de på varje arbetsplats och förening sitta någon som känner att de varit med och formulerat det gröna alternativet, säger Gustav Fridolin.

"Känns skönt"

Åsa Romson var inte förvånad över att hennes segermarginal till huvudkonkurrenten Mikaela Valtersson var så stor.
- Nej, det känns väldigt skönt att kongressen fick ge ett tydligt utslag så att vi som är valda vet att vi har ett så starkt stöd. Sen är inte det här en idolomröstning utan vi fortsätter att jobba tillsammans i ett lagarbete, sade hon till TT.
Mikaela Valtesson har redan före valet sagt att hon inte är säker på om hon tänker fortsätta som ekonomiskpolitisk talesperson, om hon inte blir vald till språkrör.
- Jag ska tänka över sommaren, sade hon till TT.

"Axla ansvaret"

De viktigaste politiska uppgifterna blir, enligt Romson, att "stärka de dagsaktuella politiska frågorna".
- Vi ska visa att Miljöpartiet är berett att axla det ansvar som vi har som riksdagens tredje största parti och vara ute i den breda samhällspolitiska debatten.
- Men jag tror att vårt viktigaste uppdrag är att stärka partiet när det gäller att ta hand om den stora valframgång vi faktiskt hade i höstas med medlemstillströmning och väljarstöd – och den mycket intressanta situationen när vi är ute och talar med aktörer i hela samhällslivet, sade Romson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag