Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya spår om Hagen: ”Väldigt intressanta”

Miljardären misstänks Tom Hage själv för inblandning i hustrun Anne Elisabeths försvinnande.
Norska miljardären Tom Hagen misstänks ha mördat sin hustru Anne-Elisabeth.Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miljardärhustrun har varit försvunnen sedan två år tillbaka.Foto: HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

28 april 2020. Tom Hagen, 70, grips misstänkt för mord, eller medhjälp till mord, strax efter att han lämnat sitt hus på Sloraveien 4.

Han nekar till brott och släpps senare i maj, men misstankarna kvarstår. 

I dag har det gått två år sedan Anne-Elisabeth Hagen, 69, försvann spårlöst – men fallet kan närma sig en lösning. 

70-åringens advokat har den senaste tiden fått in flera tips. 

– Ett par av dem är väldigt intressanta, säger Svein Holden enligt norska TV2.

Vad har hänt med Anne-Elisabeth Hagen? Innan spekulationerna hann dra i gång på riktigt fanns svaret: hon var kidnappad, och hennes kidnappare krävde 90 miljoner norska kronor, utbetalda i kryptovaluta, för att släppa henne. 

Så stod det i alla fall i det brev som Tom Hagen, maken, hittade i hallen i parets hus på Sloraveien 4 strax utanför Oslo, 31 oktober 2018. 

Norska polisen utredde det som en kidnappning till en början. Tom Hagen uppgav att han hade kontakt med kidnapparna, men om någon transaktion genomfördes är i dagsläget oklart. 

Drygt ett och ett halvt år efter att hon försvann tog det hela en vändning. Polisen jagade inte längre en kidnappare, utan en mördare. Huvudmisstänkt? Tom Hagen, Anne-Elisabeths make sedan 1970. 

I jakten är huset på Sloraveien 4 centralt. Vid en domstolsförhandling tidigare i år myntade utredaren Christer Svane Andersson att ”Sloraveien 4 är förmodligen Norges mest utredda brottsplats”.

Teorin: Mördades i hemmet

– Vi tror att huset är platsen för en brottslig handling, och att den största sannolikheten är att Anne-Elisabeth Hagen har mördats, säger polisinspektören Agnes Beate Hemiø till Dagbladet.

I tysthet hade polisen i flera månader före beskedet undersökt ett helt annat spår än det Tom Hagen själv lanserat från den dag hustrun försvann i slutet av oktober 2018. I flera mejl hade Hagen kommit med olika kidnapparteorier och levt i tron att poliserna som diskret arbetade i makarna Hagens hus var inne på samma spår.

28 april i år anhölls Tom Hagen, misstänkt för, alternativt delaktighet i, mordet på sin fru. Han släpptes 8 maj, men är fortfarande misstänkt. 

Sedan i juni talar han inte längre med polisen. 

– Vi skulle vilja ställa frågor till honom, men det bromsar inte utredningen på något sätt, säger Hemiø. 

Fått in ”väldigt intressanta” tips

70-åringen utfärdade kort där på en belöning på 10 miljoner norska kronor till den som kan komma med ett avgörande tips. Sedan dess har hans advokat, Svein Holden, mottagit flera intressanta tips. 

– Alla har skickats till polisen. Jag skulle beskriva ett par av dem som väldigt intressanta, säger han enligt norska TV2.

Men vad de handlar om vill han inte gå in på. Två år efter någon senast såg till Anne-Elisabeth Hagen är hennes försvinnande fortfarande ett mysterium. 

Släpspår och blodspår – polisen teori

Detta har hänt i jakten på försvunna Anne-Elisabeth Hagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.