Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olle, 80, spårlöst försvunnen – hustruns panik: ”Förfärligt”

Polisen efterlyser en likadan bil i sökandet efter Olle, 80.
Olle, 80, har varit försvunnen sen han gav sig ut på en cykeltur den 3 augusti. Foto: Privat / Privat
Gert-Inge Bertinsson försvann den 31 juli. Förra helgen hittades en kropp som polisen tror är den försvunne mannen. Foto: Polisen / Polisen
Polisen uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna efter en Volvo XC90, guldfärgad eller ljusbrun. Foto: Polisen

MALÅ/STOCKHOLM. Brevbäraren Morgam Hellsten, 53, i Adak fick syn på bilmodellen som sätts i samband med det misstänkta mordet på Gert-Inge, 70, och försvinnandet av Olle, 80. 

Han tog upp jakten. 

– Det satt två män i bilen och de körde i snigelfart. Till slut tröttnade de på att jag följde efter och rivstartade, säger Morgam Hellsten. 

Dagen efter att han såg männens bil försvann Olle från Rentjärn.  

Gert-Inge Bertinsson, 70, försvann efter ett frisörbesök i Markaryd i Kronoberg den 31 juli. Polisens uppfattning är att den kropp som förra helgen hittades är Gert-Inge Bertinsson – och nu utreder man mord.

Anhöriga är underättade. 

I samband med det misstänkta mordet ska också Gert-Inge Bertinssons bil ha stulits: en guldfärgad Volvo XC90 av årsmodell 2016.

Polisen misstänker att gärningsmännen har bytt ut registreringsskyltarna på bilen. 

Två ukrainska medborgare är internationellt efterlysta och häktade i sin frånvaro som misstänkta för dådet. 

Bilen kan ha med försvinnandet att göra

Dagarna efter det misstänkta mordet, den 1 och 2 augusti, observerades en identisk bil i Adak, Malå kommun i Västerbotten, 128 mil norr om Markaryd. 

Återigen försvann en äldre man, 80-årige Olle, som fortfarande är spårlöst borta efter två veckor. 

Polisen har sökt efter Olle – utan resultat. När det hade gått fyra dagar beslutade sig polisen för att avsluta sökandet, men efter att nya uppgifter tillkommit jobbar man nu vidare med ärendet.

En ny uppgift är den om Volvon – som beskrivs som exakt likadan som Gert-Inge Bertinssons stulna bil. 

Polisen skriver på sin hemsida: 

”I samband med försvinnandet i Adak har en falskskyltad Volvo av modell XC90 varit synlig i området. Den är ljusbrun men benämns troligtvis såsom champagne eller guldfärgad”.

– Vi vet inte säkert att bilen har med försvinnandet att göra, men det finns indicier som pekar på det så därför vill man utreda det närmare, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen i region nord.

Brevbäraren såg bilen

Brevbäraren Morgam Hellsten, i Adak, var den som såg Volvon vid båda tillfällena när han var ute med postbilen.   

– Jag såg den första gången på torsdagen (1 augusti) då jag mötte bilen på vägen. 

Redan dagen efter såg han bilen på nytt och ringde upp sin vän Jari Reconius, 60, som gav honom rådet att följa efter den. 

Brevbäraren Morgam Hellsten, till vänster, såg Volvon när han var ute med postbilen. Hans vän Jari Reconius, till höger, gav honom rådet att följa efter den. Foto: Nina Svanberg

Han vände om och tog upp jakten. 

– Jag körde ikapp för att kolla registreringsnumret mer exakt. Det stämde med polisens efterlysning. De krypkörde i snigelfart. Jag fick känslan av att de spanade. Jag låg väl bara en halvmeter efter. Det var två män i bilen, jag uppfattade dem som medelålders. Till slut tröttnade de på att jag följde efter och rivstartade. 

Han ringde upp polisen och berättade att han sett bilen som var efterlyst som stulen från försvunne Gert-Inge i Markaryd. 

– Jag sa till dem att exakt samma bil befinner sig här nu. 

Olles fru: ”Förfärligt”

Olle, 80 försvann i samband med en cykeltur den 3 augusti och har sen dess inte synts till.

Nu berättar Olles hustru Barbro om sina känslor:

– Det är förfärligt att han inte kunde hittas första dagen. Det är grymt. Vi vill veta vad som hänt, säger hon.

Hustrun berättar att Olle skulle ut på ”sin vanliga motionsrunda”, som brukar ta ungefär en timme. Och vädret var bra.

– Något har hänt, men vad det vet vi inte, säger Barbro.

Hon fortsätter:

– Jag for själv och kollade flera gånger. Jag tog bilen runt runt men hittade ingenting. Vi var ute flera timmar och körde runt på flera vägar men då vi inget hittade anmälde vi honom försvunnen.

Expressens Nina Svanberg rapporterar från Malå.

Missing people söker efter Olle i Västerbotten

Under helgen ger sig även Missing people ut på vägarna i byn Rentjärn.

– Vi kommer att fortsätta gå skallgång längs vissa vägar. Vi sökte även förra helgen och hjälpte polisen när de var här under fyra dagar, berättar Tomas Nilsson, gruppchef för Missing people i norra Västerbotten.

Hustrun Barbro är tacksam. Hon vill ge en eloge till alla ”som har sökt på detta fantastiska vis”.

– Det är otroligt många som har ställt upp, det är mycket imponerande. Det har varit en enorm sökinsats så det är konstigt att inget har hittats, säger hon.

”Det känns otryggt”

Inne i Malå är försvunne Olle och misstankarna om kopplingen till det misstänkta mordet i Småland det stora samtalsämnet.

– Det är naturligtvis hemskt och det känns otryggt. Det kommer så nära inpå. Vad skulle kunna ha fått dem att köra hit? Alla pratar om det och tycker att det är konstigt. Och hur kan Olle bara försvinna, utan att de hittar cykel eller nånting? Nog skapar det en misstänksamhet här, säger Therese Pettersson, 51, som bor i centrala Malå.

Polisen har inte gått ut med någon misstanke om brott när det kommer till försvunna Olle. 

Nu håller polisregionerna i syd och i norr kontakt och utbyter information med varandra, men det är fortfarande två olika utredningar.  

– De har sitt försvinnande och vi har vårt. Utredningarna är inte kopplade till varandra, men det klart att när man har två sådana här ärenden så utbyter man information, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Kronoberg. 

För det misstänkta mordet i Markaryd har två personer från Ukraina häktats i sin frånvaro och efterlysts. Det senaste spåret efter männen gjordes den 5 augusti, då en av dem försökte plocka ut pengar med hjälp av Gert-Inge Bertinssons kontokort vid en bankomat på Sankt Eriksgatan i Stockholm.

Polisen befarar att de misstänkta kan ha lämnat landet.