Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya snusreglerna klubbades igenom

Smaken på snuset ska inte synas enligt nya direktiv från EU-parlamentet.Foto: Samuel Unéus

Expressen.se kunde i fredags avslöja nya EU-regler om det svenska snuset som innebär att smaken inte får avslöjas på dosan - och att hela innehållsförteckningen förbjuds.

Under onsdagen klubbades beslutet i EU-parlamentet.

- Det är så dumt så att klockorna stannar, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

EU-kommissionens förslag om att förbjuda smaktillsatser som finns i stort sett allt svenskt snus stoppades av Sverige, men som Expressen.se kunde avslöja i fredags fanns det en viktig punkt kvar i förslaget som man har talat tyst om.

I artikel 12 i förslaget står det att varken förpackning eller innehåll får innehålla någon som helst information som "syftar på smak, lukt, eventuella smakämnen eller andra tillsatser".

I klartext får det inte stå på dosan om snuset smakar lingon, lakrits eller någon av alla de andra smakerna som svenska snussorter har. Och det är inte bara smak och lukt som måste döljas. Faktum är att all innehållsförteckning blir förbjuden.

Retar upp svenska politiker

I dag klubbades beslutet i EU-parlamentet, vilket retar upp både svenska politiker och snustillverkare.

- Visst, vi har räddat snuset, men jag är ändå besviken. Varför ska vi förväntas vara tacksamma över att EU inte förbjuder snus? Särskilt som vi med det här beslutet inte längre ska få veta vad det är för smak på snuset vi köper. Det är så dumt så att klockorna stannar, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Riksdagsledamoten Fredrick Federley, en av Centerpartiets kandidater i EU-valet i maj, är också upprörd. Han menar att beslutet kan strida mot FN:s riktlinjer om konsumentskydd.

- Där står att man ska kunna få reda på karaktär, innehåll och göra ett välgrundat val. FN säger att man ska kunna veta vad saker och ting innehåller och så väljer EU att gå förbi de riktlinjerna. Det är väldigt anmärkningsvärt, säger han.

"Högst anmärkningsvärt"

Den svenska snustillverkaren Swedish Match är besviken över beslutet.

- Det måste anses otidsenligt och högst anmärkningsvärt att EU förbjuder innehållsdeklaration på en konsumtionsvara. Huvudfrågan blir nu vem som skall tillgodose konsumentens rättighet till just innehållsinformation, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match

- Beslutet drabbar i första hand konsumenterna eftersom beslutet kan anses konkurrensneutralt för tillverkarna. Jag har svårt att se hur ett förbud mot ingrediensförteckningen och en försämrad konsumentinformation skulle förbättra folkhälsan, vilket är ett av syftena med det nya direktivet. Tyvärr gynnar det produkter med sämre kvalitet och mindre nogräknade tillverkare, säger han också