Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya smittvågen över Europa: ”En tsunami”

USA rapporterar 55 000 nya coronafall per dag.
Sjukvårdspersonal i Madrid strejkar under onsdagen för bättre arbetsförhållanden.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En covid-19-patient intensivvårdas på Citadelle-sjukhuset i belgiska staden Liege.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
En man i munskydd bär på sin hund Tjeckiens huvudstad Prag – där nya stränga restriktioner nu ska införas.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Spanien har blivit först i Europa med att komma över 1 miljon covid-19-fall. 

21 länder på kontinenten har det senaste dygnet slagit rekord i antal smittfall och sjukvården är på gränsen till kollaps i flera länder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Belgiens hälsominister kallar den nya smittvågen för en ”tsunami” och landet ställer in alla sjukhusingrepp som inte är livsnödvändiga. 

– Vi har slagit i en vägg för sjukbäddar, säger Wouter van der Horst, talesperson för sjukhusförbundet i Nederländerna. 

Under onsdagen passerade Spanien en dyster milstolpe och blev första europeiska land, undantaget Ryssland, att passera en miljon konstaterade smittfall i covid-19. 

Under onsdagen var antalet inrapporterade fall 1 005 295, enligt myndighetssiffror. 

34 366 insjuknade människor har avlidit i landet.

Sjukhuschefens larm från Barcelona

Inläggningar på sjukhus har ökat med 20 procent de senaste två veckorna. 

– Om inflödet från den gångna veckan fortsätter så kommer det att bli oundvikligt att omboka och ställa in icke-prioriterade aktiviteter, säger Julio Pascual, verksamhetschef vid Barcelonas Dela Mar-sjukhus, till nyhetsbyrån Reuters

Smittspridningen är dock värre på vissa andra håll i Europa som nu har över 5 miljoner smittfall och 200 000 dödsfall – efter att smittkurvan steg brant i mitten av september. 

I nästa vecka kommer EU:s regeringschefer att hålla ett krismöte om hur man ska kunna samarbeta bättre för att motverka pandemin. 

Tjeckien bommar igen alla butiker – utom apotek och mataffärer

Under onsdagen noterade 21 länder sin högsta smittsiffra per dygn, rapporterar Dagens Nyheter, DN.  

Det handlar bland annat om Storbritannien, Italien och Nederländerna – och i det sistnämnda landet flaggas det för att sjukbäddarna är på väg att ta slut. 

Med 12 000 nya fall det senaste dygnet är Tjeckien det land där smittspridningen ökar snabbast och under torsdagen kommer alla butiker, utom apotek och sådana som säljer livsmedel att bomma igen till den 3 november, rapporterar DN. 

Landets hälsominister Roman Prymula flaggar för att sjukbäddar och intensivvårdsplatser kommer att ta slut i början av november. 

Tyskland tar emot intensivvårdspatienter från andra länder

I Polen har 10 000 nya fall rapporterats det senaste dygnet och nya restriktioner för restauranger och skolundervisning väntas under torsdagen – där såväl som i Portugal larmas det om att den andra pandemivågen hotar landets sjukvårdssystem. 

Tyskland, där landets hälsominister Jens Spahn har konstaterats smittad, välkomnar nu intensivvårdspatienter från andra länder, rapporterar Reuters. 

Tårarna när paret återförenas: ”Älskar dig”

Parets splittrades av covid-19 – träffas igen efter 200 dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.