Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya smällen mot Kim Eriksson: 21 års fängelse

Kim Eriksson dömdes 2011 för narkotikatillverkning i Thailand.
Kim Eriksson dömdes 2011 till döden i Thailand.Foto: CHANNEL 3 THAILAND
Kim Eriksson hade ett knarklaboratorium i sitt garage.Foto: CHANNEL 3 THAILAND

Kim Eriksson Sirawans livstidsdom för knarkfabriken i Thailand förvandlades till 21 år och tre månader i svenskt fängelse.  

39-åringen har kämpat för att pruta ned straffet med två år – men nu har Högsta förvaltningsdomstolen satt ner foten. 

Kim Erikssons svenska straff ligger fast och han kommer ha fyllt 45 år innan han kan släppas villkorligt. 

Kim Eriksson Sirawan har tagit strid upp till högsta instans för att få en kortare strafftid. 

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt och slagit fast att Eriksson ska avtjäna den strafftid på 21 år och tre månader som Kriminalvården räknade samman när han fördes över till Sverige. 

Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven först i augusti 2024. 

Satt av åtta år i thailändska skräckfängelser

Ett hårt slag mot svensken – som redan tillbringat åtta år i thailändska skräckfängelser som Bang Kwang, mer känt som Bangkok Hilton och Klom Prem – och hade hoppats kunna bli villkorligt frigiven under försommaren 2022. 

Kim Eriksson Sirawan har gått från att för knappt tio år sedan vara dödsdömd i Thailand till att flera gånger få straffet ändrat, och när han överfördes till Sverige i januari 2019 fastslogs strafflängden för den thailändska knarkbrottsligheten till 18 år. 

Kriminalvården räknade även in den tidigare domen på tre år och tre månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott, som Kim Eriksson flydde från när han flyttade till Thailand.

Det har Kim Eriksson motsatt sig eftersom han hävdat att man i Sverige inte kan dömas till över 18 års fängelse när straffet gäller fler än ett brott. 

Kim Eriksson fick först rätt av kammarrätten

Han fick medhåll av Kammarrätten som upphävde Kriminalvårdens beslut – men Kriminalvården överklagade och får nu rätt. 

”Av 25:e paragrafen lagen om beräkning av strafftid med mer följer att strafftiderna för tidsbestämda fängelsestraff ska läggas samman”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen. 

”I lagen anges inte någon övre gräns för strafftidens längd. Inte heller följer det av förarbetena att någon övre gräns har varit avsedd att tillämpas”. 

Kim Eriksson har även försökt bli frisläppt omedelbart i Sverige. Detta eftersom Kriminalvården, efter att han beviljats att få avtjäna resten av straffet i Sverige, förde hit honom i januari utan att han hade en giltig id-handling. Kim Eriksson hävdade att han därmed förts in i landet illegalt. 

Fick amnesti av kungen – skickade brev till Stefan Löfven

Några månader efter att Kim Eriksson flyttats till svenskt fängelse så beviljades han amnesti av Thailands kung och han har därför ansökt hos Justitiedepartementet om att få straffet kortat med en tredjedel och även skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven där han krävt att straffet ska kortas. 

”Regeringen är direkt ansvarig för att min verkställighet sker korrekt – enligt avtal med Thailand och mig”, skrev han i brevet. 

Efter att Kim Eriksson flytt fängelsedomen i Sverige hann det inte passera låg tid innan polisen sommaren 2010 gjorde en razzia i hans hus utanför Bangkok och avslöjade ett knarklaboratorium, och 53 gram metamfetamin, i garaget.  

Han dömdes till döden 2011, vilket sedan omvandlades till livstids fängelse och till sist mildrades till 36 år och åtta månaders fängelse innan han flyttades till svenskt fängelse. 

Efter detta benådades han alltså av Thailands kung. 

Lämnade Sverige och dömdes till döden

Här är historien om Kim Eriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.