Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya slaget mot Maud Olofsson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vägrar svara. Maud Olofsson har vägrat låta sig förhöras av konstitutionsutskottet. Nu vill flera KU-ledamöter kalla den före detta näringsministern på nytt.
Foto: Jens L'Estrade

Maud Olofssons klartecken att köpa Nuon nådde aldrig Anders Borg.

Det säger tidigare budgetchefen Bo Netz till Dagens Industri och stärker finansministerns version.

- Varken Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund eller Jan Björklund har varit informerade om beslutet, säger Anders Borg till Expressen.

I dag klockan 09.00 hörs statsminister Fredrik Reinfeldt i konstitutionsutskottet, KU, om Nuon-affären. En central fråga i utfrågningen blir om Maud Olofsson hörde av sig och informerade statsministern om Vattenfalls köp av Nuon, och vad han visste om affären innan beslutet togs. Finansminister Anders Borg utfrågades i tisdags av KU och sade då att både han själv och statsministern nåddes av beskedet att köpet var genomfört via medierna.

Var förvånade

Nu går den tidigare budgetchefen Bo Netz ut och styrker Borgs version.

- Vad är det som händer, tänkte jag. Jag visste inte då att det hade getts klartecken för affären, säger Bo Netz som i dag arbetar som överdirektör på Sida, till Di.se och menar att han och Anders Borg var lika förvånade båda två.

Enligt Bo Netz skulle finansministern ha varit med i det slutliga beslutet om Maud Olofsson inte godkänt affären muntligt i samtal med Vattenfalls ordförande Lars Westerberg. Den tidigare budgetchefen går också i god för att finansdepartementet inte fått ge sin slutliga bedömning, något Anders Borg nu lägger fokus på.

Vill kalla Olofsson igen

- Den här typen av frågor ska gemensamberedas. Det är det ansvariga statsrådet som ska slutföra, i det här fallet Maud Olofsson. Konsekvensen av att vi inte har slutfört gemensamberedningen är att den här frågan inte heller har gått vidare till samordningskansli och till övriga partier, säger Anders Borg.

Maud Olofsson har kontroversiellt nog vägrat låta sig förhöras av KU, något hon fått stark kritik för. Efter tisdagens förhör vill flera socialdemokratiska ledamöter i utskottet att man än en gång kallar den tidigare näringsministern.

"I hennes intresse"

- Hon har hamnat i en sådan situation att det borde vara i hennes eget intresse att komma och förklara om det är så att hon tagit det här beslutet själv eller gemensamt med de andra. Om det blir så att Maud inte gör det till slut måste vi kanske införa någon form av regler, säger KU:s ordförande Peter Eriksson, MP.

KU:s ledamöter tar beslut om man återigen ska kalla Maud Olofsson efter torsdagens förhör med statsministern.

Nuon-affären utreds av KU

I veckan inledde riksdagens konstitutionsutskott, KU, sina utfrågningar om statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon 2009 för cirka 89 miljarder kronor netto. Sedan dess har värdet sjunkit kraftigt.

Miljöpartiet anmälde förre näringsminister Maud Olofsson, C, till KU för regeringens hantering av affären. Enligt en PM från Olofssons departement informerade hon statsministern och de övriga borgerliga partiledarna i förväg och de skulle då inte ha invänt emot köpet. Den nuvarande regeringen hävdar att den beskrivningen inte är korrekt.

Maud Olofsson meddelade i mars att hon inte tänker låta sig förhöras av KU eftersom hon sagt vad hon vet och i dag har svårt att minnas turerna kring affären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.