Nya skandalen kan tvinga bort Carema från Falun

Publicerad
Uppdaterad
En dement man påstås ha lämnats ensam att dö framför tv:n.
Nu ska Falu kommun utreda händelsen på ett av Caremas äldreboenden i Falun. Kontraktet kommer troligen inte att förlängas.
- Som jag har tolkat gruppen så vill vi inte ha Carema, säger Lars Lagerkvist i omvårdnadsnämnden till DN.se.
Dagens Nyheter skriver i dag söndag om ännu en allvarlig händelse på ett av Caremas äldreboenden.
I april i år ska en dement man ha lämnats att dö framför tv:n i tv-rummet eftersom ansvariga på hemmet Korsnäsgården – enligt anmälaren – inte ansåg sig ha råd att kalla in extrapersonal som kunde vara med mannen under hans sista stund.
Flera ledamöter i kommunens omvårdnadsnämnd säger att avtalet eventuellt kommer att avslutas i förtid. Kontraktsfrågan kan komma att diskuteras redan nästa vecka, skriver DN.se.
– Som jag har tolkat gruppen så vill vi inte ha Carema, säger S-ledamoten i Falu kommuns omvårdnadsnämnd Lars Lagerkvist till DN.se och fortsätter:
– En av orsakerna är det som har hänt och en annan är detta att det är riskkapitalbolag bakom.

"Tungt"

Christer Falk, S, ordförande i omvårdnadsnämnden, har tagit del av uppgifterna och initierat en utredning av fallet.
– Tjänstemännen påbörjade i fredags en kontroll, säger han.
Christer Falk säger vidare att uppgifterna, tillsammans med andra skandaler som avslöjats om Carema tidigare, kommer att påverka företagets möjligheter när deras kontrakt ska omförhandlas.
– Det här är ju tungt om man beter sig på det här viset. Det är inte så man blir väldigt angelägen att förlänga, säger han.
Uppgifterna om händelsen, som inträffade i april, kom från en elev vid kommunens undersköterskeutbildning som praktiserade på Korsnäsgården.
Eleven träffade en kommunpolitikern Kent Blomqvist, S, på stan i våras. Hon berättade då om mannen som dött för Kent Blomqvist och bad om att få kontaktuppgifter till den person som är kontaktpolitiker inom äldreomsorgen.
– Hon berättade hon för mig att det var en patient som fått avlida i sin ensamhet, säger Kent Blomqvist till Expressen.se.

Ingen anmälan

Kvinnan fick kontaktuppgifter, men det hela ledde aldrig till någon anmälan.
Anledningen var att ansvariga på Carema kallade in praktikanten på ett samtal efter att ha fått reda på att hon sökt kontakt med en politiker om det som hänt.
Ledningen anklagade kvinnan för att bryta mot tystnadsplikten och hon orkade då inte fullfölja.
– Jag tror att de ville skrämma mig för att tysta ner händelsen, säger den före detta eleven till Dagens Nyheter.
I avtalet mellan kommunen och Carema står det enligt DN att de anställda där har meddelarfrihet, precis som anställda vid kommunala verksamheter.

"Konstigt"

Även Carema-ledningens hantering av praktikanten får Christer Falk att reagera.
– Det är ju lite konstigt, så kan man inte göra, säger han.
Expressen.se har sökt Helene Sundgren, verksamhetschef vid Korsnäsgården, men hon har inte gått att nå.
Till DN säger hon att hon inte vill kommentera händelsen med den demente mannen som dog i tv-rummet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag