Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre nya dödsfall – totalt 5 893 avlidna i Sverige

Marknaden: Platt börs – fokus på SAS.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsa vid Umeå universitet, säger att han håller med Giesecke och Tegnell om att det kan röra sig om minst ett år innan WHO blåser av pandemin.Foto: MATTIAS PETTERSSON / FOTO:MATTIAS PETTERSSON
Johan Giesecke är vice ordförande i STAG-IH – en expertgrupp inom WHO vars uppgift är att ta fram strategier för hur organisationen ska hantera olika virus.Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kommer att ta minst ett år innan coronaviruspandemin är över, enligt svenska experter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kommer att ta tid innan WHO bedömer att covid-19 inte är ett ”internationellt hot mot människors hälsa”.

– Det blir definitivt inte i år, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

Coronapandemins ”slut” – när Världshälsoorganisationen, WHO, bedömer att det internationella nödläget är över – är långt bort enligt svenska experter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det nog sker tidigast hösten 2021.

– Om det blir en lugn sommar nästa år och man kommer in i hösten utan några större utbrott så kanske WHO känner sig så säkra att de kan släppa på det här.

Giesecke: ”Dröjer år”

Tegnells företrädare Johan Giesecke är ännu mer försiktig.

– Det dröjer länge, år tror jag. Jag kan inte säga hur många, men det är ingen idé att räkna i månader, säger Giesecke till DN.

Giesecke är vice ordförande i STAG-IH (”The Strategic and Technical Advisory Group for Infectious Hazards”) – en expertgrupp inom WHO vars uppgift är att ta fram strategier för hur organisationen ska hantera olika virus och smittskyddsrisker, exempelvis coronaviruset. 

Han säger till tidningen att STAG-IH ”inte diskuterat [slutet på pandemin] överhuvudtaget.

– Vi är bara i början.

Rocklöv: ”Inte i nuläget”

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsa vid Umeå universitet, säger att han håller med Giesecke och Tegnell om att det kan röra sig om minst ett år innan WHO blåser av pandemin. 

– Det kommer inte blåsas av i nuläget, säger han.

– Pandemier definieras också av en slags relativ påverkan på hur mycket mer dödlighet och sjuklighet har gått upp på grund av att spridningen är så stor.

– Det finns i dagsläget tre sätt som det här kan ske på, och det ena är att vi får vacciner som skyddar oss, det andra är att stora delar av befolkningen blir immuna så att vi skyddar oss och det tredje är att viruset ändras. Det kan vara ganska långa perioder.

Han säger att då det ser ut som att vacciner kan komma att bli tillgängliga nästa år så ”efter det kan situationen komma att förändras”. 

”Internationellt hot”

WHO deklarerade att covid-19 var ett ”internationellt hot mot människors hälsa” den 30 januari i år.

En sådan deklaration innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av en smitta, och att det därför finns behov av samordnade åtgärder.

Folkhälsomyndigheten meddelade onsdag att ytterligare tre personer rapporterats avlidna med covid-19 i Sverige.

Totalt har 92 863 fall av covid-19 bekräftats i landet, varav 5 893 har avlidit hittills. 

"Internationella hot mot människors hälsa"

WHO har deklarerat följande smittoutbrott som ett internationellt hot mot människors hälsa:

 

Influensapandemi A(H1N1): 25 april 2009 – 10 augusti 2010

Polio: 5 maj 2014 – pågående

Ebola: 8 augusti 2014 – 29 mars 2016

Zika: 1 februari 2016 – 18 november 2016

Ebola DRC: 17 juli 2019 – 26 juni 2020

covid-19: 30 januari 2020 – pågående

 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Tuffa kampen för att bli mamma

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.