I slutet av december spärrade polisen av ett område i Malmö då man misstänkte att ett grovt brott inträffat på platsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNI slutet av december spärrade polisen av ett område i Malmö då man misstänkte att ett grovt brott inträffat på platsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I slutet av december spärrade polisen av ett område i Malmö då man misstänkte att ett grovt brott inträffat på platsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker en plats i Malmö där en misstänt överfallsvåldtäkt inträffade i december. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisen undersöker en plats i Malmö där en misstänt överfallsvåldtäkt inträffade i december. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker en plats i Malmö där en misstänt överfallsvåldtäkt inträffade i december. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN
– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Jämnställdhetsminister Åsa Regnér var en av dem som höll tal under manifestationen i Stockholm under parollen Metoo. Foto: ALEX LJUNGDAHLJämnställdhetsminister Åsa Regnér var en av dem som höll tal under manifestationen i Stockholm under parollen Metoo. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jämnställdhetsminister Åsa Regnér var en av dem som höll tal under manifestationen i Stockholm under parollen Metoo. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I december inträffade flera misstänkta våldtäker i Malmö. Här undersöker polisen med hund en av platserna där en sådan våldtäkt ska ha skett. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNI december inträffade flera misstänkta våldtäker i Malmö. Här undersöker polisen med hund en av platserna där en sådan våldtäkt ska ha skett. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I december inträffade flera misstänkta våldtäker i Malmö. Här undersöker polisen med hund en av platserna där en sådan våldtäkt ska ha skett. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våldtäktsanmälningarna ökade med tio procent

Publicerad

Brå publicerar ny statistik över antalet anmälda brott förra året: 

Enligt siffrorna ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent. 

7 230 våldtäkter anmäldes – det är i snitt 20 anmälningar per dag, enligt statistiken.

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste skärpa synen på sexualbrott", skriver justitieminister Morgan Johansson, S, i en kommentar.

Nu kräver oppositionen att både regering och polis agerar:

– Ingen förövare ska komma undan, säger Centerledaren Annie Lööf. 

– Det är oanständigt Sverige att våldtäktsanmälningar läggs på hög och att brottsoffer inte får upprättelse, säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson.

Statistiken som presenteras på torsdagen omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos polisen, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. 

Enligt de nya siffrorna ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent till 7 230 brott. Antalet anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande med mera ökade med 7 procent till 1 330 och antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade med 3 procent till 10 800 brott.

– Det är en lätt panikartad stämning i Sverige kring de här frågorna. Sett till antalet våldtäkter utomhus, vilket brukar kopplas till så kallade överfallsvåldtäkter, så har de faktiskt inte ökat utan snarare minskat. Ökningen handlar om våldtäkter inomhus, där förövaren är kvinnans partner eller bekant sedan tidigare, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå. 

Det hon menar är intressant nu är att titta på vad det är som skulle kunna göra kvinnor mer anmälningsbenägna. 

– Metoo-attityten, att inte skämmas, har varit på gång i ett antal år nu och det är mycket möjligt att det är det som syns i statistiken. Sen vet vi inte om det finns andra faktorer också som driver upp antalet anmälningar, att folk är ute mer och kanske utsätter sig i mer riskabla situationer än tidigare. 

Brott mot person ökade mest

Under 2017 anmäldes knappt 1,51 miljoner brott, vilket är cirka 4 010 fler anmälda brott jämfört med året innan, skriver Brå.

Den kategori av anmälda brott som ökade mest i antal under 2017 var brott mot person, medan de kategorier av anmälda brott som minskade mest i antal var stöld- och tillgreppsbrott och skadegörelsebrott.

Misshandelsbrotten minskade med 5 procent till 83 400 brott. Antalet misshandelsbrott mot män över 18 år minskade med 9 procent till 35 700 anmälda brott. Även misshandel mot kvinnor över 18 år minskade, med 4 procent till 28 800 anmälda brott. 

LÄS MER: Polisen klarar upp färre våldtäktsfall

 

Siffror för att analysera brottsutvecklingen

Siffrorna som presenteras i dag är rena siffror och ligger till grund för fortsatta analyser.

– Statistiken används i ett senare skede när vi gör analyser av brottsutvecklingen, säger Linn Brandelius. 

Brå poängterar i sin rapport att det är viktigt när man läser statistiken att tänka på att siffrorna visar antalet anmälda brott, och inte det totala antalet faktiskt begångna brott. 

Morgan Johansson: "Stort samhällsproblem"

I själva verket är det faktiska antalet brott oftast högre än det antal anmälda brott som redovisas i statistiken, enligt Brå. Det gäller dock inte anmälda fall av dödligt våld. Enligt Brå beror det på att de brotten främst visar antalet händelser med dödlig utgång som behöver utredas för att slå fast om ett mord eller dråp har begåtts eller inte.

Justitieminister Morgan Johansson, S, skriver i en kommentar: 

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste skärpa synen på sexualbrott. Vi arbetar nu med en reformering av sexuallagstiftningen som innebär bland annat samtyckesreglering, höjt straff för grov våldtäkt och snabbare stöd till brottsoffer".

Hans ministerkollega Åsa Regnér, S, konstaterar att det är bra att våldtäkter anmäls men att andra siffror från Brå samtidigt visar att det sexuella våldet mot unga kvinnor ökar. 

"Sannolikt innebär det att förövarna också är unga. Vi har därför lagt en ny sexualbrottslagstiftning som utgår från frivillighet. Även straffskärpningar ingår i den nya sexualbrottslagstiftningen. Men vi måste även förebygga det sexuella våldet och därför har Jämställdhetsmyndigheten flera uppdrag om metoder för att nå män och pojkar för att förändra destruktiv syn på kvinnor och jämställdhet. Vi förbättrar även sexualundervisningen och har tagit fram material för nyanlända unga om vad som gäller i Sverige på jämställdhetsområdet."

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé kräver att både regering och polis agerar. 

– Vi borde skärpa straffen för alla våldtäktsbrott och inrätta sexualbrottsgrupper i hela landet. Det är oanständigt Sverige att våldtäktsanmälningar läggs på hög och att brottsoffer inte får upprättelse. Vi har sett att polisen inte prioriterar detta tillräckligt mycket, säger han. 

Centerledaren Annie Lööf skriver att kvinnors rätt till sin egen kropp inte är någon förhandlingsfråga och att ny lagstiftning måste till.  

"Ingen förövare ska komma undan. Centerpartiet vill höja straffen för samtliga våldtäktsbrott och vi vill skjuta till mer resurser till polisen, men vi behöver göra mer än så. Hela rättskedjan behöver stärkas med mer pengar till utredningsverksamhet, fler åklagare och mer resurser för att säkerställa teknisk bevisning". 

Flera partier gör koppling till #metoo-rörelsen

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker gör en koppling till #metoo-rörelsen och kräver mer av polisen: 

"Den stora ökningen av antalet anmälda våldtäkter visar på vilken kraft #metoo har haft. Äntligen tas kvinnors utsatthet på allvar och att ett sexualbrott aldrig är okej. Nu är det dags för polisen att prioritera och utreda brotten."

Också Liberalerna gör en koppling till #metoo.

"Vi har under 2017 haft mycket fokus i debatten på sexualbrott och våldtäkter vilket också kan ha ökat viljan att vända sig till polisen och anmäla. Vi får därför analysera vidare om detta är trend som håller i sig eller tillfällig uppgång" skriver Roger Haddad, L, rättspolitisk talesperson i en kommentar.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen skriver i en kommentar: 

"Det har tidigare funnits en stark överrepresentation utav vissa invandrargrupper i sexualbrott. Det vore intressant att studera om det finns en koppling mellan de senaste årens enorma migration och ökningen utav sexualbrotten. Vi har under hösten vid två tillfällen på Sverigedemokraternas initiativ röstat om ett nytt uppdrag till Brå om att kartlägga sexualbrott och ursprung. Då har Moderaterna och Socialdemokraterna valt att rösta emot, vi vill ha mer kunskap för att kunna analysera brottens orsaker"

Liberalerna kräver att polisen förbättrar sin utredningsverksamhet, och vill öka anslaget till polisen för just detta med 250 miljoner kronor. Haddad riktar också stark kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson.

– Jag är mycket kritisk till att han i ena stunden säger att mer måste göras, att mer resurser ska avsättas för att utreda sexualbrott för att nyligen gå ut i media och säga att polisen inte alla lägger undan ärenden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag