Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsanmälningarna ökade med tio procent

I slutet av december spärrade polisen av ett område i Malmö då man misstänkte att ett grovt brott inträffat på platsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker en plats i Malmö där en misstänt överfallsvåldtäkt inträffade i december.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, säger justitieminister Morgan Johansson.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Jämnställdhetsminister Åsa Regnér var en av dem som höll tal under manifestationen i Stockholm under parollen Metoo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I december inträffade flera misstänkta våldtäker i Malmö. Här undersöker polisen med hund en av platserna där en sådan våldtäkt ska ha skett.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brå publicerar ny statistik över antalet anmälda brott förra året: 

Enligt siffrorna ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent. 

7 230 våldtäkter anmäldes – det är i snitt 20 anmälningar per dag, enligt statistiken.

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste skärpa synen på sexualbrott", skriver justitieminister Morgan Johansson, S, i en kommentar.

Nu kräver oppositionen att både regering och polis agerar:

– Ingen förövare ska komma undan, säger Centerledaren Annie Lööf. 

– Det är oanständigt Sverige att våldtäktsanmälningar läggs på hög och att brottsoffer inte får upprättelse, säger Tomas Tobé, M, rättspolitisk talesperson.

Statistiken som presenteras på torsdagen omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos polisen, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. 

Enligt de nya siffrorna ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent till 7 230 brott. Antalet anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande med mera ökade med 7 procent till 1 330 och antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade med 3 procent till 10 800 brott.

– Det är en lätt panikartad stämning i Sverige kring de här frågorna. Sett till antalet våldtäkter utomhus, vilket brukar kopplas till så kallade överfallsvåldtäkter, så har de faktiskt inte ökat utan snarare minskat. Ökningen handlar om våldtäkter inomhus, där förövaren är kvinnans partner eller bekant sedan tidigare, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå. 

Det hon menar är intressant nu är att titta på vad det är som skulle kunna göra kvinnor mer anmälningsbenägna. 

– Metoo-attityten, att inte skämmas, har varit på gång i ett antal år nu och det är mycket möjligt att det är det som syns i statistiken. Sen vet vi inte om det finns andra faktorer också som driver upp antalet anmälningar, att folk är ute mer och kanske utsätter sig i mer riskabla situationer än tidigare. 

Brott mot person ökade mest

Under 2017 anmäldes knappt 1,51 miljoner brott, vilket är cirka 4 010 fler anmälda brott jämfört med året innan, skriver Brå.

Den kategori av anmälda brott som ökade mest i antal under 2017 var brott mot person, medan de kategorier av anmälda brott som minskade mest i antal var stöld- och tillgreppsbrott och skadegörelsebrott.

Misshandelsbrotten minskade med 5 procent till 83 400 brott. Antalet misshandelsbrott mot män över 18 år minskade med 9 procent till 35 700 anmälda brott. Även misshandel mot kvinnor över 18 år minskade, med 4 procent till 28 800 anmälda brott. 

LÄS MER: Polisen klarar upp färre våldtäktsfall


Siffror för att analysera brottsutvecklingen

Siffrorna som presenteras i dag är rena siffror och ligger till grund för fortsatta analyser.

– Statistiken används i ett senare skede när vi gör analyser av brottsutvecklingen, säger Linn Brandelius. 

Brå poängterar i sin rapport att det är viktigt när man läser statistiken att tänka på att siffrorna visar antalet anmälda brott, och inte det totala antalet faktiskt begångna brott. 

Morgan Johansson: "Stort samhällsproblem"

I själva verket är det faktiska antalet brott oftast högre än det antal anmälda brott som redovisas i statistiken, enligt Brå. Det gäller dock inte anmälda fall av dödligt våld. Enligt Brå beror det på att de brotten främst visar antalet händelser med dödlig utgång som behöver utredas för att slå fast om ett mord eller dråp har begåtts eller inte.

Justitieminister Morgan Johansson, S, skriver i en kommentar: 

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste skärpa synen på sexualbrott. Vi arbetar nu med en reformering av sexuallagstiftningen som innebär bland annat samtyckesreglering, höjt straff för grov våldtäkt och snabbare stöd till brottsoffer".

Hans ministerkollega Åsa Regnér, S, konstaterar att det är bra att våldtäkter anmäls men att andra siffror från Brå samtidigt visar att det sexuella våldet mot unga kvinnor ökar. 

"Sannolikt innebär det att förövarna också är unga. Vi har därför lagt en ny sexualbrottslagstiftning som utgår från frivillighet. Även straffskärpningar ingår i den nya sexualbrottslagstiftningen. Men vi måste även förebygga det sexuella våldet och därför har Jämställdhetsmyndigheten flera uppdrag om metoder för att nå män och pojkar för att förändra destruktiv syn på kvinnor och jämställdhet. Vi förbättrar även sexualundervisningen och har tagit fram material för nyanlända unga om vad som gäller i Sverige på jämställdhetsområdet."

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé kräver att både regering och polis agerar. 

– Vi borde skärpa straffen för alla våldtäktsbrott och inrätta sexualbrottsgrupper i hela landet. Det är oanständigt Sverige att våldtäktsanmälningar läggs på hög och att brottsoffer inte får upprättelse. Vi har sett att polisen inte prioriterar detta tillräckligt mycket, säger han. 

Centerledaren Annie Lööf skriver att kvinnors rätt till sin egen kropp inte är någon förhandlingsfråga och att ny lagstiftning måste till.  

"Ingen förövare ska komma undan. Centerpartiet vill höja straffen för samtliga våldtäktsbrott och vi vill skjuta till mer resurser till polisen, men vi behöver göra mer än så. Hela rättskedjan behöver stärkas med mer pengar till utredningsverksamhet, fler åklagare och mer resurser för att säkerställa teknisk bevisning". 

Flera partier gör koppling till #metoo-rörelsen

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker gör en koppling till #metoo-rörelsen och kräver mer av polisen: 

"Den stora ökningen av antalet anmälda våldtäkter visar på vilken kraft #metoo har haft. Äntligen tas kvinnors utsatthet på allvar och att ett sexualbrott aldrig är okej. Nu är det dags för polisen att prioritera och utreda brotten."

Också Liberalerna gör en koppling till #metoo.

"Vi har under 2017 haft mycket fokus i debatten på sexualbrott och våldtäkter vilket också kan ha ökat viljan att vända sig till polisen och anmäla. Vi får därför analysera vidare om detta är trend som håller i sig eller tillfällig uppgång" skriver Roger Haddad, L, rättspolitisk talesperson i en kommentar.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen skriver i en kommentar: 

"Det har tidigare funnits en stark överrepresentation utav vissa invandrargrupper i sexualbrott. Det vore intressant att studera om det finns en koppling mellan de senaste årens enorma migration och ökningen utav sexualbrotten. Vi har under hösten vid två tillfällen på Sverigedemokraternas initiativ röstat om ett nytt uppdrag till Brå om att kartlägga sexualbrott och ursprung. Då har Moderaterna och Socialdemokraterna valt att rösta emot, vi vill ha mer kunskap för att kunna analysera brottens orsaker"

Liberalerna kräver att polisen förbättrar sin utredningsverksamhet, och vill öka anslaget till polisen för just detta med 250 miljoner kronor. Haddad riktar också stark kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson.

– Jag är mycket kritisk till att han i ena stunden säger att mer måste göras, att mer resurser ska avsättas för att utreda sexualbrott för att nyligen gå ut i media och säga att polisen inte alla lägger undan ärenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.