Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya siffror: förtroendet för polisen ökar

Allmänhetens förtroende för Säpo och polisen ökar, enligt nya siffror från Sifo, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi ser att man i hög grad litar på en polis när man träffar en, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Samtidigt sjunker förtroendet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Riksbanken.

Kustbevakningen har för andra året i rad högst förtroende av de statliga myndigheterna, enligt SvD. Nu har även Säpo klättrat upp till en femteplats.

– Det är spännande att Säkerhetspolisen har så pass högt förtroende, det är inte en självklarhet i sammanhanget. Säpo har varit omdiskuterat med olika typer av tillslag, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, och tillägger:

– Flera personer som Säpo plockat in har ändå släppts och det här visar att allmänheten trots det stöder Säpo.

Mest tappar MSB i förtroende från förra året.

MSB har bland annat fått kritik för att det var stora brister i kommunikationen under förra sommarens skogsbränder, som härjade på flera platser i landet.

I slutet på maj i år avslöjade också SVT att MSB spred felaktiga uppgifter om sin helikopterberedskap. Enligt SVT gick myndigheten ut med att man hade upphandlat 30 helikoptrar för beredskap när det enligt avtalet bara fanns 10 stycken att tillgå.

När SvD pratar med MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson har han inte tagit del av Sifo-undersökningen, men säger ändå:

– Förtroende och tillit är helt avgörande för oss på MSB. Vi är genuint intresserade av vad människor tycker eftersom det är dem vi vill trygga.

Att förtroendet för Riksbanken går ner tror Toivo Sjörén på Sifo har att göra med de misstänkta penningtvättsskandalerna som uppdagades under våren. Bland annat hos storbanken Swedbank. Och de diskussioner som uppstod i samband med det.

– Jag tror att det kan påverka förtroendet för storbankerna, men också den sjunkande valutan och att man själv känner att det blir dyrt att resa utomlands, säger han till Svenska Dagbladet.

Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har fortsatt lägst förtroende hos allmänheten.