Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya sexövergrepp på karnevalen i Köln

Karnevalen i Köln har plågats av nya sexövergrepp.
Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Foto: Henning Kaiser / Epa / Tt

Flera nya fall av sexövergrepp och minst en våldtäkt har inträffat under inledningen av karnevalen i Köln, skriver The Local.

Totalt har 224 brott anmälts och över 180 personer har gripits.

Efter händelserna på nyårsnatten då grupper av män antastade och rånade kvinnor har man satt in stora polisresurser för att bevaka festligheterna i den tyska staden som startade på torsdagen. Drygt 2.000 polisen patrullerar gatorna, en fördubbling sedan 2014.

Ändå har flera misstänkta sexbrott redan inträffat.

Ett av dem skedde i direktsändning. Den belgiska journalisten Esmeralda Labye blev antastad av två män när hon rapporterade om karnevalen i live-teve.

– Först stod de bara bakom min rygg och gjorde miner, men plötsligt landade en hand på mitt bröst. Jag var blev chockad, säger hon till The Local.

Händelsen utreds nu av polisen.

Karneval i sex dagar

Efter första dagen på karnevalen hade polisen tagit emot 18 anmälningar av sexuella övergrepp inklusive en våldtäkt, enligt en rapport av polisen i Köln på fredagsmorgonen.

Totalt anmäldes 224 brott, 143 fall av misshandel och 30 rån förutom sexbrotten. Omkring 180 personer hade gripits.

Torsdagen var starten på den sex dagar långa karnevalen som brukar locka omkring 1,5 miljoner besökare.

För att öka tryggheten har man installerat övervakningskameror och inrättat speciella "säkerhetszoner" för kvinnor på flera platser i staden. Zonerna bemannas av socialarbetare, psykologer och olika personer från rättsväsendet som ska kunna agera snabbt mot eventuella brottslingar.

Ökade spänningar

Massövergreppen på nyår skedde i flera tyska städer, men drabbade mest Köln. Där anmäldes ett hundratal sexuella trakasserier och övergrepp – däribland våldtäkt.

Män med utländsk härkomst pekades ut och har lett till ökade spänningar och en het debatt i Tyskland. På videon med den belgiska journalisten Esmeralda Labye syns dock män med europeiskt utseende.

Läs mer: Europarådet agerar mot sexuellt våld

Polisanmälningar om sexbrott av grupper av män under nyåret gjordes även i Sverige och Finland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.