Tommy Ringstedt är ny vice ordförande i Sverigedemokraterna. Tidigare var han medlem i Svenskarnas Parti. Foto: Lars Dafgård/Dalarnas Tidningar
Tommy Ringstedt är ny vice ordförande i Sverigedemokraterna. Tidigare var han medlem i Svenskarnas Parti. Foto: Lars Dafgård/Dalarnas Tidningar

Nya SD-toppen i Dalarna var nazist

Publicerad

Tommy Ringstedt är SD:s nya vice ordförande i södra Dalarna.

Enligt Expo var han medlem i det nazistiska partiet Svenskarnas parti fram till 2012 och gillar flera nazistnätverk på Facebook.

Trots det ser SD i Dalarna inga problem med Ringstedts bakgrund.

– Den Tommy jag känner är en jättebra kille, säger Jenny Nordahl, SD-ordförande i Dalarna till DT.

Det var i februari som Tommy Ringstedt blev vald till vice ordförande för Sverigedemokraterna i södra Dalarna, en lokal gren av partiet i Hedemora, Säter och Avesta. Han sitter också i kommunfullmäktige i Hedemora.

Enligt en granskning som tidningen Expo har gjort var Ringstedt medlem i Nationalsocialistisk front och har deltagit på flera olika nazistiska demonstrationer och möten.

Ringstedt gick över sedan till Svenskarnas parti, där han var medlem till 2012, men anslöt 2014 till Sverigedemokraterna, enligt Expo.

Enligt tidningen har Ringstedt fortsatt att sympatisera med den nazistiska rörelsen och har på Facebook gillat flera nazistiska nätverk.

Till Expo säger Ringstedt att han inte längre går på demonstrationer utan jobbar metodiskt.

– Jag försöker jobba parlamentariskt och påverka genom kommunen till att börja med. Det finns de som kallar sig nazister, men det är ju inte nazister. De som var nazister var de som krigade under Adolfs flagg, säger Tommy Ringstedt till tidningen.

SD-ordförande: "Har gjort ett klokt val"

Ringstedt är även dömd för hets mot folkgrupp, misshandel och grov stöld mellan 1991 och 1998.

Trots Ringstedts nazistbakgrund ser Jenny Nordahl inga problem med den nyvalde vice ordförande.

– Han har gjort ett klokt val. Han har vuxit upp och blivit en man och tagit sitt ansvar och är med i Sverigedemokraterna. Det tycker jag säger jättemycket om Tommy och hans utveckling, säger hon till DT och fortsätter:

– Jag har lärt känna honom de sista åren. Den Tommy jag känner är en jättebra kille.

SD på riksnivå säger att man var ovetande om Ringstedts bakgrund.

"De uppgifter du till mig redogjort för är inget vi tidigare känt till och jag kan därför bara konstatera att vi ser allvarligt på detta och att det finns anledning att utreda detta internt i enlighet med de rutiner och den arbetsordning vi förhåller oss till i ärenden likt detta", skriver Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraterna i ett mejl till Expressen.

Expressen har sökt Tommy Ringstedt och Jenny Nordahl som har avböjt att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag