Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya samtal med flyktingarna i bussen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
32 personer övernattar i bussen enligt Moaweyh Ramly, en av de asylsökande.
Foto: Läsarbild
Flyktingarna är missnöjda och vill tillbaka till Malmö, de har varit kvar på bussen över natten.
Foto: Läsarbild

Migrationsverket lyckades övertala fem flyktingar att kliva av bussen vid asylboendet i Grytan utanför Östersund. De övriga kommer stanna kvar i bussen över natten.

- Migrationsverket var här förut. De skulle återkomma i morgon. Vi är 32 personer som övernattar i bussen, säger Moaweyh Ramly, som är en av de asylsökande.

Efter Migrationsverkets förhandlingar med de asylsökande på torsdagen valde fem personer att kliva av bussen. De resterande står fast vid sina krav och vill inte lämna bussen.

Migrationsverket kommer återuppta förhandlingarna på fredagsmorgonen med polis närvarande.

– De har tillgång till lokalerna och går in i omgångar och värmer sig. De har toaletter, mat och allting. De vill inte släppa bussen för de är rädda att den ska åka i väg, säger Bengt Stadin vid Jämtlandspolisen.

Har försökt lösa situationen

Både Migrationsverket och polisen vill försöka lösa situationen utan att avhysa de asylsökande genom ett polisiärt ingripande.

– Det har varit personal från leverantören för boendet och Migrationsverkets personal på plats. Vi har fört samtal med dem och förklarat att det i nuläget inte går att ordna boende någon annanstans i landet och att det är detta som erbjuds. Vi har förklarat att det finns möjlighet att ordna eget boende, säger Migrationsverkets presskommunikatör Pierre Karatzian.

En person fördes till sjukhus

Enligt Migrationsverket fördes en av personerna på bussen till sjukhus på nyårsafton. Läget ska vara utom fara och personen är nära att bli utskriven.

Moaweyh Ramly är en av personerna på bussen och menar att de har blivit lurade.

- Vi skulle flyttas från Malmö och det skulle ta 20 minuter i buss. Det tog 15 timmar. Skulle Migrationsverket kalla på polisen så kommer vi att lägga oss framför däcken. Då får de köra ihjäl oss om de ska flytta bussen, säger han.

Bussen anlände från Malmö på förmiddagen på nyårsafton och den uppkomna situationen tog sin början när 30 av 60 nyanlända asylsökande flyktingar från Syrien vägrade att kliva av.

Inga ingripanden har gjorts

Polisen har varit närvarande när Migrationsverket förhandlat med de asylsökande. Enligt polisen har allt gått lugnt tillväga och det har inte varit stökligt eller bråkigt.

Därför har heller inte gjort några ingripanden.

– Vi gjorde ingenting, eftersom det är en sak mellan Migrationsverket och de asylsökande. Polisen har ingen befogenhet att avvisa dem från bussen. Den var chartrad av Migrationsverket och det kan i slutändan bli så att Kronofogden fattar ett beslut om avhysning, säger Bengt Stadin på Jämtlandspolisen.

Vad händer om flyktingarna fortsätter vägra kliva av efter samtal med Migrationsverket?

– Det kan jag inte svara på i det här läget, jag bollar med jourhavande polischef. Vi vill inte komma i ett sådant läge att vi måste börja ingripa. Det är människor som har kommit som Migrationsverket ska ta hand om, vi anser att det ska lösas så, vi vill gå den mjuka vägen fram, säger Bengt Stadin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.