Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya S-förslaget: Imamer ska utbildas på högskola

Kadir Kasirga, riksdagsledamot (S).
Foto: Sveriges riksdag / Sveriges riksdag
Anders Österberg, riksdagsledamot (S).
Foto: Sveriges riksdag / Sveriges riksdag
Var fjärde svensk moské finansieras av Saudiarabien, enligt en kartläggning av Dagens ETC.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige bör införa imamutbildningar på högskolenivå, föreslår två socialdemokratiska riksdagsledamöter. 

Salafister ska vara portade – kvinnor välkomna – och utbildningen ska krävas för att verka som imam i Sverige. 

– Ja, jag ser det som ett sätt att bekämpa den extremistiska inriktningen, säger Kadir Kasirga (S), en av riksdagsledamöterna till Aftonbladet

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kadir Kasirga och Anders Österberg har lämnat in motionen, rapporterar Aftonbladet. 

Det handlar om att det ska införas en högskoleutbildning för imamer, vilken ska krävas för att verka som imam i Sverige. Motsvarande den utbildning som krävs för att bli präst. 

Kvinnor ska kunna utbilda sig till och verka som imamer

Kvinnor ska vara välkomna att utbilda sig och verka som imamer och salafister ska vara förbjudna, enligt motionen. 

Både shiiter och sunniter ska kunna utbildas. 

– Det är ett sätt att värna om religionsfriheten. I stället för att man ska skeppa in imamer från auktoritära regimer till Sverige, varför kan man inte införa en imamutbildning på en högskola? säger Kadir Kasirga till Aftonbladet. 

Var fjärde svensk moské finansieras av Saudiarabien, enligt en kartläggning av Dagens ETC. Statsreligionen är wahhabism, som är närliggande salafism, och många svenska imamer har även fått sin utbildning i Saudiarabien. 

Andra länder som finansierar svenska moskéer är Turkiet, Qatar och Libyen. 

Riksdagsledamöterna vill se en modernisering av islam

Något som Kasirga, som är icke praktiserande muslim, och hans partikollega hoppas förändra genom att införa en svensk imamutbildning. 

För Aftonbladet berättar han att utbildningen är ett sätt att verka för att islam moderniseras på samma sätt som kristendomen. 

– Jag tycker inte man har rätt att förespråka en inriktning där man inte respekterar alla människors lika värde. Det är min personliga uppfattning, säger han till tidningen. 

En statlig imamutbildning har utretts under 2008-2009, rapporterar Aftonbladet, men det blev då tummen ner från utredarna. I Kista finns en imamutbildning på folkhögskolenivå. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.