Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige i Nato – Putin om beskedet

Hör partiledarna efter Nato-debatten i riksdagen
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov tillsammans med generaldirektören för ryska nyhetsbyrån Tass i april 2021.
Foto: TASS / ALEXANDER SHCHERBAK/TASS/SIPA US SIPA USA
Nooshi Dadgostars kritik mot den förmodade Nato-ansökan lyfts av statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nato-medlemskap vore ett ”misstag” för svensk och finsk del, enligt Rysslands vice utrikesminister. 

– Nato ska inte ha några illusioner om att Ryssland kommer ignorera Sverige och Finlands inträde i alliansen, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

De ryska reaktionerna på Sverige och Finlands väntade ansökan har inte låtit vänta på sig – och under måndagseftermiddagen kommenterade president Putin besluten.

Under helgen blev det klart: Finland ansöker om medlemsskap i Nato. Under måndagen väntas Sverige fatta samma beslut. 

Svenskt och finskt framtida medlemskap i försvarsalliansen utgör inget ”direkt hot” mot Ryssland, enligt landets president Vladimir Putin. Samtidigt säger han att Ryssland kommer att svara om den militära infrastrukturen byggs ut i länder som går med i Nato, rapporterar flera ryska medier – däribland statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Expansionen av den militära infrastrukturen i detta territorium kommer avgöra vårt svar, vad det blir – kommer avgöras baserat på vilka hot som uppstår, säger Putin.

Spår spänt läge

Tidigare under måndagen meddelade Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov att Nato-ansökningarna kommer få ”långtgående konsekvenser”, rapporterar Reuters med hänvisning till flera ryska nyhetsbyråer. 

– Nato ska inte ha några illusioner om att Ryssland kommer ignorera Sverige och Finlands inträde i alliansen, säger Ryabkov.

Han spår ett allt mer spänt läge framöver och tror att den ”globala situationen kommer förändras radikalt”.

– Den generella nivån av militära spänningar kommer öka. Förutsägbarheten kommer minska, säger Ryabkov. 

Ryska nyhetsbyrån: ”Rena lögner”

Statskontrollerade Ria Novosti hävdar i en kommentar att västerländska medier publicerat ”rena lögner” om att Ryssland klippt elen till Finland med anledning av Nato-beskedet. Orsaken är, enligt nyhetsbyrån, att den finska operatören inte betalat räkningarna. 

I samma text hävdar skribenten att Finland inte kommer att klara energiförsörjningen framöver eftersom man dessutom är beroende av rysk olja och naturgas. Enligt honom kommer Finland inte kunna räkna med någon hjälp från Sverige i frågan – eftersom Sverige var tvungna att att ta Karlshamnsverket i drift så sent som i oktober.

Det oljedrivna Karlshamnsverket ingår i Sveriges effektreserv, och ska producera el vid de tillfällen då övrig elproduktion inte är tillräcklig.

Citerar svenska politiker

I en annan text från Ria Novosti plockas Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars kritik mot försvarsalliansen upp. 

Att gå med i Nato riskerar leda till en farlig eskalering i vårt närområde. Spänningarna vrids upp och risken för konflikt ökar”, skriver Dadgostar i det uttalande på Facebook som nyhetsbyrån citerar.

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevis Twitterinlägg nedan citeras.

https://twitter.com/martastenevi/status/1525908206349864960

Ryska tv-profilen: ”Skrämmande”

I Ryssland lyfte en av landets mest kända programledare, Dmitrij Kiseljov, frågan i sitt veckomagasin i rysk statlig tv rapporterar Sveriges Radios ”Ekot”.

– Nato-blocket har nu drivit in neutrala Sverige och Finland. Det här kräver ett adekvat svar från Ryssland, sa han utan att precisera närmare vad det svaret skulle innebära. 

– Det officiella motivet är fruktan - men ett Nato kommer bli betydligt mer skrämmande, hävdade Kiseljov enligt Ekot. 

Se något mer:

Riksdagspartierna debatterar Nato-frågan
Finlands president berättar om telefonsamtalet med Vladimir Putin i SVT:s ”Agenda”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.