Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya riksdagslönen: 55 000 kronor i månaden

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg har försökt få en frysning av sina löner tills den ekonomiska krisen är över - utan att lyckas.
Trots krisen:
Nu höjs riksdagslönerna med 500 kronor i månaden.
Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg är besviken - han ville inte ha någon löneförhöjning.

Tjänar politikerna för mycket?

Från och med nästa månad höjs riksdagsledamöternas arvoden, från 54 500 kronor i månaden till 55 000 kronor.

Ville frysa lönen

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, försökte i våras få med riksdag och regering på en frysning av sina löner tills den ekonomiska krisen är över - utan att lyckas.
- Jag tyckte att det ekonomiska läget gjorde att man inte kunde höja lönerna. Den uppfattningen har jag kvar, säger Sven-Erik Österberg.

Inte som i EU-parlamentet

Sven-Erik Österberg gläds dock åt att riksdagslönerna inte harmoniserats med EU-parlamentets löner. Då skulle riksdagsledamöterna fått runt 30 000 kronor extra i plånboken i månaden.
- Ur det perspektivet är det en human höjning, säger Sven-Erik Österberg.
Riksdagslönerna sätts av den oberoende arvodesnämnden, som menar att man vägt in det allvarliga konjunkturläget i den nya lönen.