Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Foto: Anna-Karin NilssonSverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren.  Foto: Anna-Karin Nilsson
S ligger kvar som största parti med 26,3 procent men tappar arbetarväljare till SD. Foto: Pelle T NilssonS ligger kvar som största parti med 26,3 procent men tappar arbetarväljare till SD. Foto: Pelle T Nilsson
S ligger kvar som största parti med 26,3 procent men tappar arbetarväljare till SD.  Foto: Pelle T Nilsson

Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna

Publicerad

De rödgröna är större än Alliansen - samtidigt som SD når rekordsiffror i Sifos nya väljarbarometer.

SD landar på 17,8 procent och är samtidigt störst bland arbetarväljarna, ett chockresultat för Stefan Löfven.

Men SD är inte största parti - till skillnad från i Yougovs mätning i torsdags.

Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Det är en statistiskt säker förändring på 2,6 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

S ligger kvar som största parti med 26,3 procent, en minskning från 27,1 i förra Sifomätningen. Och Moderaterna ligger tvåa på 24,5 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

- SD blir successivt större som i en rad mätningar. De har breddat sig till flera områden och når 14,5 procent i Stockholm. SD får mest stöd av män, men har svårt att nå kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.se

Större bland arbetarväljare

Statsminister Stefan Löfven, tidigare ordförande i IF Metall, ser SD gå om det egna partiet bland arbetarväljarna, enligt Sifomätningen. 29,9 procent av arbetarna stödjer SD, 26,1 procent stödjer S och 22,5 procent stödjer M. Bland LO-anslutna leder dock Socialdemokraterna fortfarande och hamnar på 36,6 procent före SD:s 29,9 procent.

"Stefan Löfven har varit mentalt förberedd, men den här nyheten sänder en chockvåg genom arbetarrörelsen: SD är större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare", skriver SvD.

- Till skillnad från siffrorna i andra mätningar de senaste dagarna så tror jag att det här visar på mer väntade nivåer. Vi är inte nöjda utan målet är att vi ska öka, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

- Vi kommer prioritera fler jobb och en bättre skola eftersom det i grunden är de frågor som gör Sverige starkare. Samtidigt genomför vi också vår politik på fler politikområden eftersom vi är ett parti som tar oss an de utmaningar vi ser i verkligheten, säger hon.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof är mycket nöjd med Sifomätningens resultat.

- En hel del mätningar den senaste tiden visar att det går åt rätt håll för oss. Det är oerhört glädjande. Det är också väntat att det går uppåt för oss eftersom jag hör en hel del missnöje när jag talar med väljare, inte minst från S och M, säger Richard Jomshof.

- Människor som länge varit trogna socialdemokrater har börjat visa sympatier åt vårt håll. Det är den bilden jag får när jag träffar väljare, säger han.

I Yougovs omstridda opinionsmätning fick SD 25,2 procent och blev största parti. Men den undersökningen, vars resultat publicerades i torsdags, fick kritik på grund av mätmetoderna som användes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag