Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren.
Foto: Anna-Karin Nilsson
S ligger kvar som största parti med 26,3 procent men tappar arbetarväljare till SD.
Foto: Pelle T Nilsson

De rödgröna är större än Alliansen - samtidigt som SD når rekordsiffror i Sifos nya väljarbarometer.

SD landar på 17,8 procent och är samtidigt störst bland arbetarväljarna, ett chockresultat för Stefan Löfven.

Men SD är inte största parti - till skillnad från i Yougovs mätning i torsdags.

Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Det är en statistiskt säker förändring på 2,6 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

S ligger kvar som största parti med 26,3 procent, en minskning från 27,1 i förra Sifomätningen. Och Moderaterna ligger tvåa på 24,5 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

- SD blir successivt större som i en rad mätningar. De har breddat sig till flera områden och når 14,5 procent i Stockholm. SD får mest stöd av män, men har svårt att nå kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.se

Större bland arbetarväljare

Statsminister Stefan Löfven, tidigare ordförande i IF Metall, ser SD gå om det egna partiet bland arbetarväljarna, enligt Sifomätningen. 29,9 procent av arbetarna stödjer SD, 26,1 procent stödjer S och 22,5 procent stödjer M. Bland LO-anslutna leder dock Socialdemokraterna fortfarande och hamnar på 36,6 procent före SD:s 29,9 procent.

"Stefan Löfven har varit mentalt förberedd, men den här nyheten sänder en chockvåg genom arbetarrörelsen: SD är större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare", skriver SvD.

- Till skillnad från siffrorna i andra mätningar de senaste dagarna så tror jag att det här visar på mer väntade nivåer. Vi är inte nöjda utan målet är att vi ska öka, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

- Vi kommer prioritera fler jobb och en bättre skola eftersom det i grunden är de frågor som gör Sverige starkare. Samtidigt genomför vi också vår politik på fler politikområden eftersom vi är ett parti som tar oss an de utmaningar vi ser i verkligheten, säger hon.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof är mycket nöjd med Sifomätningens resultat.

- En hel del mätningar den senaste tiden visar att det går åt rätt håll för oss. Det är oerhört glädjande. Det är också väntat att det går uppåt för oss eftersom jag hör en hel del missnöje när jag talar med väljare, inte minst från S och M, säger Richard Jomshof.

- Människor som länge varit trogna socialdemokrater har börjat visa sympatier åt vårt håll. Det är den bilden jag får när jag träffar väljare, säger han.

I Yougovs omstridda opinionsmätning fick SD 25,2 procent och blev största parti. Men den undersökningen, vars resultat publicerades i torsdags, fick kritik på grund av mätmetoderna som användes.

Fakta: Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos augustimätning, med förändringen i procentenheter från majmätningen inom parentes:
Socialdemokraterna 26,3 (-0,8)
Moderaterna 24,5 (-0,5)
Sverigedemokraterna 17,8 (+2,6)
Miljöpartiet 7,6 (+1,0)
Vänsterpartiet 6,5 (+0,3)
Centerpartiet 6,1 (-1,8)
Folkpartiet 4,7 (-0,1)
Kristdemokraterna 4,0 (-0,1)
Feministiskt initiativ 1,7 (-0,7)
Mätningen genomfördes de 10-20 augusti då 1 930 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?
Källa: Sifo/SvD-GP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.